Release Radar 25/11: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Domoor – Hele grote dorst ep

Net als op eerste wapenfeit ‘De onderste boven’ wordt ook de nieuwe ep ‘Hele grote dorst’ van Domoor gekenmerkt door tegenstelling. Het hiphopduo staat vastberaden in het leven, maar toch schuilt er ook existentiële twijfel in het geheel. Donkere klanken en lichtvoetige toetsen worden naadloos aaneen geweven. Dit alles komt tot stand in atmosferische hiphopnummers die ergens tussen Earl Sweatshirt en Brihang liggen. (Tobias)

JASSS – A world of service

Als DJ en producer staat de Spaanse JASSS bekend vanwege haar donkere visie op dansvloermuziek. BPM’s of andere genreconventies schuiven meestal naar het achterplan, ten voordele van atmosfeer en intensiteit. Op haar tweede album lijkt ze nog meer af te wijken van de club. Zang, triphop en een meer industrial-popgeluid zijn de hoofdaccenten van ‘A world of service’. (Daan)

killthelogo – Reset

Killthelogo is ontstaan uit de assen van het project .calibre en ‘Reset’ kan gezien worden als de muzikale opvolger van het album uit 2002 ‘killthelogo’. De band vermengt rock met nu-metal en hardcore en draagt sociaal engagement hoog in het vaandel. Op single ‘Buy more sh!t’ willen ze eigenlijk dat je net het omgekeerde doet dan wat ze in de titel vragen!

Mattias De Craene – Patterns for (a) film

Wie een beetje bekend is met het MDC-Universe kan bij deze debuutplaat toetsen van MDC III en Nordmann herkennen. Het bezwerende aspect dat die eerste zo kenmerkt komt op dit album ook stevig naar voren. Doch, daar waar ‘Dreamcatcher‘ het in vreemde, verre oorden ging zoeken lijkt ‘Patterns…’ een plaat met een klassiek dan wel elektronisch randje te zijn. (Yannick)

Mólo Sâyat – ĦADÃEQ

Mólo Sâyat is het project van Libanese muzikant en componist Pôl Seif en enkele Europese muzikanten. De composities op ‘Hadãeq’ baden in de mediterrane zon en in zijn een oefening in het ontmoeten van culturen. De teksten zijn in het Arabisch, Italiaans en het Romani. Liefhebbers van desert rock zullen zeker hun ding vinden op ‘Hadãeq’. De solerende snaren op ‘Kai zhas seka’ in combinatie met de jazzy blazer zorgen ervoor dat je voeten beginnen te bewegen zonder je het door hebt.

murmurmur – Moving objects ep

Murmurmur is een Australische rockband die de dingen graag in beweging brengen. In dit geval doen ze dat met de ‘Moving objects’ ep. Verwacht je aan zonovergoten indierock met een vleugje psychedelica die blijkbaar in het bloed zit bij vele Australiërs. Zowel catchy als stevig scheurend en uptempo!

Richard Dawson & Circle – Henki

Een mix van genres en een samenwerking van twee artiesten: Richard Dawson en Circle met hun plaat ‘Henki’. Iets wat het label Domino Records omschrijft als hypno-folk-metal. Wil je weten hoe dat precies klinkt en hoe hypnotiserend dat nu juist werkt? Dan kan ik je alleen maar aanraden ‘Henki’ eens door je luidsprekers te laten knallen.

William Doyle – Alternate land ep

Na het album ‘Great spans of muddy time’ eerder dit jaar in maart komt William Doyle alweer met nieuw werk. De ‘Alternate land’ ep presenteert vier tracks goed voor een dik kwartier alternatieve folkpop. Het gaat om onafgewerkte nummers en ideëen van zijn langspeler van eerder dit jaar die heropgevist werden en in een nieuw jasje gestoken werden.