Release Radar 29/05: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Christian Lee Hutson – Beginners

Als deze naam een belletje doet rinkelen, wijst dat waarschijnlijk op één (of zoals ik allebei) van deze zaken: 1) je hebt vorig jaar Better Oblivion Community Center in De Roma gezien en was op tijd voor het voorprogramma of 2) je bent een die-hard Phoebe Bridgers-fan die ook volgt wat ze naast puur muziekmaken uitspookt. Bridgers producete namelijk het album van deze bevriende gitarist, en het folky resultaat kan je sinds vandaag beluisteren. (Mattias)

Deerhoof – Future teenage cave artists

Albums worden tegenwoordig uitgesteld of vervroeg uitgebracht, maar Deerhoof besloot uiteindelijk toch voor de geplande releasedatum te gaan. Daarop verzoenen de Amerikanen hun eigenzinnige indiepop deze meer met een streepje Bach. Eentje voor de liefhebbers. (Mattias)

Freddie Gibbs & The Alchemist – Alfredo

Daar is Freddie Gibbs weer! Nadat hij vorig jaar het uitstekende ‘Bandana’ uitbracht met Madlib, werkt hij deze keer opnieuw samen met hiphopproducer The Alchemist. Op het pas gisteren aangekondigde ‘Alfredo’ kun je verder onder meer Tyler, The Creator en Rick Ross horen. (Mattias)

Inventions – Continuous portrait

Mark T. Smith (Explosions In The Sky) en Matthew Robert Cooper (Eluvium) slaan met ‘Continuous portrait’ voor de derde keer de handen in elkaar onder de Inventions-noemer. Deze elektronica-plaat is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar wie al eens graag wegdroomt met wat subtiele melodieën en kabbelende ritmes, komt wellicht aan zijn trekken. (Martijn)

Lady Gaga – Chromatica

Vanaf vandaag kan je je verdiepen in ‘Chromatica’, het zesde studio-album van Lady Gaga. Op het album toont ze haar liefde voor elektronische dance muziek, zoals op haar debuutalbum ‘The Fame’. Na voorganger ‘Joanne’, waarop vooral rock- en country-invloeden te horen waren, gaat ze nu dus terug naar haar roots. Op de plaat werkt ze samen met Ariana Grande, Elton John en de Zuid-Koreaanse meidengroep Blackpink. Of ze de hoge verwachtingen kan waarmaken? Oordeel vooral zelf. (Karel)

Medhane – Cold water

Eigenlijk al uit sinds woensdag, maar we willen deze straffe rapplaat van Medhane niet over het hoofd zien in ons overzicht. Wie z’n beats graag diep, smooth en duister heeft, komt hier vast aan z’n trekken. (Mattias)

Mrs. Piss – Self-surgery

Dit samenwerkingsverband tussen Chelsea Wolfe en Jess Gowrie kwam tot stand na een gezamenlijke tour in 2017 en belooft – als we op de singles afgaan – zwaarder te worden dan wat beide dames in hun respectievelijke carrière hebben uitgebracht. (Martijn)

Nicole Atkins – Italian ice

Leden van onder andere The Bad Seeds, My Morning Jacket en Spoon droegen hun steentje bij aan de opnames van ‘Italian ice’ – het vijfde album van Nicole Atkins. De Amerikaanse singer/songwriter staat al jaren garant voor de betere – in roots gedrenkte – rockmuziek, maar op deze plaat zet ze haar liefde voor popmuziek meer dan ooit in de schijnwerpers. (Martijn)

Pins – Hot slick

Via hun eigen label Haus Of Pins brengen deze drie dames uit Manchester vandaag hun nieuwste langspeler uit. Hun vorige twee albums bevatten postpunk van de meest aanstekelijke en dansbare soort, iets wat met ‘Hot slick’ ongewijzigd is gebleven. (Martijn)

Soulwax – EMS Synthi 100: Deewee Sessions Vol. 01

Elke beat, bass of noot in ‘EMS Synthi 100: Deewee Sessions Vol. 01’ van Soulwax komt uit een retro EMS Synthi 100. Een zeldzame synthesizer die als extra bandlid wordt gebruikt op deze plaat. De titels van de nummers zijn even strak als het design van de synthesizer zelf: ‘Movement 1’, ‘Movement 2’, ‘Movement 3’… Deze plaat zit vol zinderende elektronica waarop je haast niets anders kan dan moven. (Joren)