Release Radar: naar deze albums kan je dit weekend luisteren

door Mattias Goossens

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Crayon Sun – Crayon Sun

Uit de assen van Creature With The Atom Brain is Crayon Sun herrezen, een gloednieuwe band met onder andere Aldo Struyf (Mark Lanegan Band, Millionaire) en Dave Reniers (oftewel Big Dave) die al te horen was op de bands afscheidplaat. Op de plaat brengen de twee heren het beste van mekaar naar boven, psychedelische rock enerzijds en blues rock anderszijds. Lees hier de volledige recensie. (Yannick)

Dead Can Dance – Dionysus

Fans van wereldmuziek badend in een new wave sfeer kunnen opgelucht adem halen en een vreugdedansje maken. Brendan Perry en Lisa Gerrard hebben vandaag als Dead Can Dance een nieuwe plaat uit. Daaruit werd de afgelopen maanden niks gelost en ook op Youtube blijft het windstil. Maar op streamingdiensten kun je momenteel wel al terecht om je heidense rituelen van een soundtrack te voorzien. (Kevin)

Illuminine – #3

Illuminine, het soloproject van Kevin Imbrechts bracht vandaag zijn derde plaat met bijpassende titel ‘#3’ uit. De ambient-invloeden van op zijn ‘Reworks’-project heeft duidelijk zijn sporen achter gelaten. De derde in de reeks klinkt veel ruimtelijker en volumineuzer dan de voorgangers. Warm aanbevolen voor wie dit weekend tot rust wil komen. (Naomi)

Jaguar Jaguar – Montjoi

Dat Jaguar Jaguar meteen zou intrigeren, stond in de sterren geschreven. Met leden uit bands als Iohaus, Soldier’s Heart of Faces On TV stond menig muziekminnaar te springen om te horen wat het Antwerpse vijftal te bieden had. Eigenzinnige synthpop, geïnjecteerd met indie en slacker-invloeden, zo bleek snel. De ep ‘Montjoi’ bundelt die sound in vier nummers, die nu eens heel catchy, dan weer licht melancholisch aandoen; steeds vol groove en gestut op dynamische, meerstemmige samenzang. Lees hier de volledige recensie. (Gilles)

Karibu Orchestra – Music Over The Ruins

Op het debuut album staat er geen maat op Karibu Orchestra. Het vijftal brengt een bezwerende mix van jazz en tribal met hier en daar snippers funk en metal in verwerkt. De groep sleept je mee in een avontuurlijke koortsdroom en laat je pas weer los aan het einde van het soezige soundscape. (Yannick)

Matt Corby – Rainbow valley

Van Idol-finalist in 2007 ontpopte de Australische Matt Corby zich tot getalenteerde en gedurfde singer-songwriter. Dit bewees hij al op zijn debuut ‘Telluric” uit 2016 en wil hij nogmaals bevestigen op opvolger ‘Rainbow valley’. Nu hij een huisje-tuintje-kindje heeft, vindt hij het tijd om even te reflecteren. Geen betere plaats om dit te doen dan in zijn muziek. (Guillaume)

Molly Nilsson – 2020

De combinatie van dromerige poptunes en maatschappelijke teksten is al vaker dan niet een winnende combinatie gebleven voor Molly Nilsson. Met ‘2020’ is de Scandinavische ondertussen aan haar achtste album toe. Op deze plaat kijkt ze – zoals de titel al aangeeft – naar de toekomst kijkt, en die ziet de artieste niet zo rooskleurig in.  Al is dat allerminst een reden om de hoop te verliezen. (Pascal)

Sun Kil Moon – This is my dinner

Een paar geleden bracht Mark Kozelek onder zijn eigen naam al een nieuwe plaat uit, maar nu is onze favoriete verhalenteller ook alweer te horen met Sun Kil Moon. Ome Mark brengt de laatste tijd wel erg veel nieuwe muziek uit (dit is zijn tweede dit jaar), maar hij blijft steeds maar nieuwe onderwerpen vinden om over zijn meanderende begeleiding te bespreken in zijn typerende stream-of-consciousness stijl. Zo lang de voorraad aan verhalen niet op geraakt mag de man wat ons betreft dus gewoon verder zijn ding blijven doen. (Tobias)

The Prodigy – No tourists

Hoewel The Prodigy na vorige studioalbum ‘The day is my enemy’ (2015) het plan hadden opgevat om vaker ep’s uit te brengen om hun fans sneller nieuwe muziek te kunnen presenteren, verschijnt vandaag hun volwaardige zevende plaat ‘No tourists’. Warm die beentjes al maar op, want de vier singles die reeds verschenen zijn, tonen aan dat de band nog geenszins aan energie en agressie heeft ingeboet. (Koenraad)

Vince Staples – FM!

Vince Staples maakt met zijn nieuw album ‘FM!’ een album voor zijn grootste fan, zichzelf. Maar ook de goegemeente, zijn minder grote fans, zullen hier mee in de wolken zijn. Als vanouds gromt, briest en knal Staples over zijn tracks. Intimiderend bij momenten, speels op andere. Extra props voor de update van ‘Dookie’ van Greenday. (Bert)