Tien acts om op Eurosonic (of thuis) te ontdekken

door Thomas Konings

Ben je op Eurosonic? Goed! Wij hebben hieronder tien acts opgelijst die je de komende dagen zeker niet mag missen. Ben je niet op Eurosonic? Jammer, maar laat dat je niet tegenhouden om de onderstaande bands en artiesten te inspecteren, te ontdekken en te liefkozen. Met keuzes van Bart Somers en Thomas Konings.

oscar

(Oscar eerder dit jaar in de tuinen van de Botanique, door Agathe Danon)

NAO

De Britse r&b-artieste NAO zal ongetwijfeld een van de namen op de Eurosonic-affiche zijn die later dit jaar nog het vaakst op andere line-ups te verschijnt. Dat komt niet alleen door het sterke materiaal waar ze over beschikt – de ‘February 15’-ep stond niet voor niets in ons overzicht van beste ep’s uit 2015 – maar ook door een liveshow die nu al op punt staat. Met een sterke performance toonde ze zich vorig jaar de revelatie van het Pitchfork Music Festival in Parijs.

Oscar

In de zomer van 2014 schreven we hier een eerste keer dat die Oscar wel eens een interessante naam zou kunnen worden. Nu lijkt eindelijk de tijd rijp voor z’n echte doorbraak: met een platencontract bij Wichita en een groeiende aandacht in de pers kan het bijna niet meer fout gaan. De succesformule van deze jonge Brit kom je te weten in deze feature over de singer-songwriter.

Dream Koala

Ook de Franse artiest Dream Koala timmert al een eindje aan de weg naar boven en krijgt nu eindelijk een uitzicht op nieuwe horizonten. In mei 2013 verscheen hij een eerste keer op onze radar tijdens een Set It Off-tour met XXYYXX en toonde hij zich een naam om verder in de gaten te houden. In de afgelopen drie jaar heeft de artiest echter nog een grote evolutie doorgemaakt en heeft ie een eigen sound (ergens tussen post-chillwave-pop en donkere electronica) en visie (check z’n clips) uitgewerkt die internationaal al hoge ogen gooiden.

Blaue Blume

Hou je van een flinke portie theatraliteit? Hou je van knuffelrock om eens heerlijk op weg te dromen? Hou je van mannen die hogere noten kunnen halen dan de best geschoolde zangeressen? Dan is Blaue Blume precies waar je naar op zoek bent, zij het met een arty touch om de nummers spannend te houden.

Hælos

Na hun niet bepaald geslaagde passage op het Heartbeats Festival krijgen de synth-poppers van Hælos een herkansing op Eurosonic. In een Discovery beschreef onze Rana Cools het geluid van de groep als een kruising tussen Jungle en Massive Attack en hoewel dat vreemd mag klinken, kunnen we geen betere omschrijving vinden. De band heeft intussen al een mooi platencontract vast bij Matador Records.

Liss

Er staan een aantal interessante Deense bands op Eurosonic. Blaue Blume vermeldden we al, ook Yung (een van de betere acts op Glimps in december) mag er zijn, en Liss is nog zo’n groep om in de gaten te houden. Rodaidh McDonald (producer uit het kamp van XL Recordings) nam de jongens onder zijn vleugels, waardoor al snel een buzz rond viertal ontstond. Hun muziek is vrij poppy en catchy, soulvol op een manier maar toch ook met een typisch groepsgeluid.

FEWS

Hoewel post-punk de laatste jaren nog steeds welig tiert, is de zwartjassendelegatie op Eurosonic eerder beperkt te noemen. Met de kwaliteit zit het gelukkig wel heel goed, bijvoorbeeld bij FEWS. Eind december bracht de groep ‘The Zoo’ uit, een single die drijft op een overheerlijke gitaarlijn en intrigerende zang. Het Zweeds-Amerikaanse gezelschap heeft naar verluidt een deal met Captured Tracks (Wild Nothing, DIIV) op zak, wat zeker voor een extra duwtje in de rug kan zorgen.

Axel Flovent

Een straffe artiest uit IJsland is zo uitzondrlijk als warm water uit een kraan met een rode bol. Axel Florent is de nieuwste druppel die uit dit schier onuitputtelijke reservoir lijkt te komen. Met ingetogen fluisterliedjes zoals ‘Forest Fires’ en ‘Beach’ staat hij klaar om in de voetstappen van een heel groot aantal illustere landgenoten te treden. Zoals het kampvuur in Noord-Europa knettert, zo knettert het nergens.

Josefin Öhrn & The Liberation

Noem het niet arty, want daarvoor is het te dansbaar en te toegankelijk. Zeg ook niet shoegaze of post-punk, want dat valt moeilijk te rijmen met opgewekt en levenslustig. Wat de Zweedse Josefin Öhrn, met deels Belgische roots nota bene, klaarspeelt kan je buiten de genregrenzen om beschrijven als aanstekelijk, uitgelaten en bovenal onweerstaanbaar. Nummers als ‘Take me beyond’ en ‘Sunny afternoon’ kunnen we letterlijk honderd keer achter elkaar opzetten.

Barns Courtney

Courtney Barnett? Nee nee, Barns Courtney! Ed Sheeran is fan, maar ook Carl Barat en Pete Doherty dragen de veelbelovende Britse artiest op handen. Vorig jaar speelde hij al op Lowlands. Momenteel vinden we op zijn Soundcloud en Spotify slechts één song online, het erg sterke ‘Glitter & gold’, dat met een volwassen bluesy stem en straffe arrangement het beste doet verhopen voor de toekomst.