Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

De eclectische producer LTGL (foto) was onlangs nog (twee keer!) te zien in Lefto’s Canvasreeks ‘In Transit’, waar ie bejubeld werd door grootmeesters als The Gaslamp Killer. Zonet verscheen bij Tangram Records – waar anders – een nieuw luik in zijn 7”-reeks. Na ‘Splatter’ is er nu ‘Scribble’, een track die in een hyperactief sfeertje zowat alle boeiende electronica op één hoop gooit. Breakbeats, trappy bassen, vervormde synthlijntjes – Flying Lotus zou hier nog jaloers op kunnen worden. Check zeker ook de b-side, waarop LTGL een nummer van Abraham Blue in een eigenzinnig kleedje steekt.

Zonnige dagen, zonnige deuntjes. Eentje wordt alvast geleverd door Bonzo, ofte onze favoriete binnenlandse slackrockers. Met ‘David’ kiezen Thijs Boyen en de zijnen voor een luchtige symbiose van huppelende 80’s-synths, een lofi akoestisch gitaartje en nogal nonchalante vocals. Beetje Wilco, beetje Connan Mockasin, waar kan dat foutlopen? Geef naast je oren ook de ogen even de kost, met dat absurde clipje.

Meer spannende indie-dingetjes kwamen deze week uit de hoofden en vingers van Carrasco. Heh? De voetballer blijft wel degelijk bij z’n leest – het gaat hier om een nieuwe band uit het Gentse, met leden van Captain Oats, Hypochristmutreefuzz en School is Cool. De groep rond Pieter Dewulf bewijst dat je aan een strak drumpatroon, een simpel keyboardlijntje en intrigerende stem genoeg hebt om een solide, catchy nummer ineen te boksen. Correctie: Carrasco ging eigenlijk meteen voor een thringle, en zo mag je dat vorige meteen maal drie doen.

En warempel, onlangs zag nóg een nieuwe band het licht in de Arteveldestad. Nu is ‘licht’ misschien niet meteen het juiste woord als het over Vaal gaat – het drietal ontsproot uit leden van de noise-/postpunkbands Maze en Movoco, wat meteen al een zekere verwachting schept. De band blijft echter niet zomaar in het vaarwater van die andere projecten drijven: eerder wordt een soort minimalistische krautrock geëxploreerd, beatloos en vol diepe, duistere synths. Even unsettling als muzikaal gangbaar is in die Gentse underground, maar sowieso een van de uniekste creaties tot nu toe.

We sluiten deze week af in luchtigere regionen. Charlotte Caluwaerts speelt bij The Happy en Rheinzand, maar heeft met Tundra een eigen muzikale baby op de wereld gezet. Single ‘My love’ etaleert treffend waar Charlotte voor wil staan: dansbare pop met vleugjes r&b, waarin het vocale duidelijk de hoofdrol speelt. Werkt vlekkeloos, en het zou ons niet verbazen mocht haar band dat live nog een pak interessanter maken: Tundra heeft namelijk Reinhard Vanbergen, Jasper Segers van Soldier’s Heart en Gert Malfliet (Tsar B, Seiren, Vuurwerk) in de gelederen. Kan tellen, denken we zo.