Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

Beginnen doen we met een grotere vis. Van Warhola (foto) verscheen er sporadisch wel een nummer na de overwinning in de Rock Rally (twee jaar geleden) maar een groter werk bleef uit. ‘Lady’ kondigt aan dat dat wachten verleden tijd is: eind maart is er de debuut-ep ‘Aura’, en gaat de band enkele impressionante clubshows doen – onder meer Paradiso en de AB staan op de lijst. Die twee weken vul je dus maar op met ‘Lady’: volle en intense electronica met een wat duister randje, en Oliver Symons’ vocals die doen denken aan SOHN.

Sophia is het project van songwriter Robin Proper-Sheppard, een Amerikaan die al een tijdje in Brussel woont. Oudere redactieleden weten te vertellen dat zijn band in de jaren 90 werd opgericht, en dat Studio Brussel – toen nog enigszins alternatief te noemen – een groot aandeel had in het succes dat ze in onze streken oogstten. Proper-Sheppard is na jaren stilte terug met een nieuwe plaat, waarvan het mooie ‘Resisting’ de eerste single is: licht rauwe rockklanken fuseren met melancholische post-rock. Extra punten qua verse vangst: het zijn Sander Verstraete en Jesse Maes (beide actief bij onder meer Hypochristmutreefuzz, maar nog zoveel meer) die respectievelijk de bas en gitaarpartijen verzorgen in Sophia’s niet vaste bezetting.

Wie kan er ooit een onafhankelijk Vlaanderen willen, als er massa’s verse vangst aan de andere kant van de taalgrens zit? In Luik weten ze toch alvast hoe een gitaar moet klinken. Naast het stevigere werk van bands als It It Anita en The K. heeft ook The Scrap Dealers zijn roots in de Waalse stad. Midden februari bracht het vijftal zijn debuut uit en ‘She doesn’t wanna leave your mind’ is het singletje van de plaat: die lo-fi, licht bluesy rock-‘n-roll werkt verdorie aanstekelijk.

The Grassroots Movement is een twaalfkoppig collectief uit Wetteren en omstreken en bestaat uit twee rappers, een complete liveband en backing-vocaltrio. Met ‘Bibliotheca’ plaatsten ze zich vorig jaar al vol overtuiging in de kijker, en ook ‘Tijdelijk’ is weer een knap staaltje Nederlandstalige hiphop: naast vakkundige gebrachte rijmpjes kent die laidback en soulvolle instrumental verrassende stopjes en passende riedeltjes. Er wordt ideaal afgewisseld tussen de verses van Cliff en Niels en een melodieuzer refreintje, al ligt het gevaar van te veel zang ergens in de verte ook op de loer.

De licht psychotische, noisy rockers van The Guru Guru smijten al een tijdje regelmatig een livefragment online. Zo nu ook van ‘Click’, opgenomen in de 4AD. En al kan het misschien niet doorgaan als single of nieuwe track, de clip schept hier gewoon zo’n mooi beeld van hun muzikale- en podiumtroeven, dat we het de moeite vonden het nummer nog eens in de aandacht te brengen – los dus van het feit dat het al twee jaar een kopstoot van een song is.