vi.be media: Indiestyle over Sweats

door Bart Somers

Zowat een keer per vier of vijf weken presenteren we onze favoriete vi.be van het moment. Deze maand stellen we je Sweats voor.

“Potentieel” kan een erg lelijk woord zijn. Zoals in: ja, we horen wel iets goeds, al vrezen we dat het er nooit helemaal zal uitkomen. Wel mooi wordt potentieel als het voorafgegaan wordt door de gevleugelde woorden “tonnen”, “hopen”, “bakken” of “massa’s”. En ja hoor, dat is precies wat we over dit kwartet kunnen zeggen.

Sweats doet namelijk iets vrij unieks. Het viertal klutst genres bijeen die op het eerste zicht mijlenver van elkaar staan en doet het resultaat klinken alsof deze uitersten al jarenlang beste maatjes zijn. Ken jij veel acts die de radiovriendelijkheid van Kelis of Destiny’s Child combineren met de rauwe energie van Crystal Castles, Kap Bambino of in eigen land Nid & Sancy? Nee? Wij ook niet, maar met Sweats hebben we een band ontdekt die dit met verve doet.

De aanstekelijkheid van hedendaagse r&b gaat hand in hand met de dynamiek van de betere electroclash. De zang is geprofileerd en helemaal af, de ritmes maken het onmogelijk om stil te zitten, de beats maken zich meester van je heupen en de elektronica dreunt er zodanig in dat je heel veel zin krijgt om dit allemaal eens live te gaan checken. In dat opzicht ontdekken we Sweats een nanoseconde te laat, omdat de groep net nu een mooie reeks optredens heeft afgesloten. Deze zomer staat de band op Brugrock in Brugge.

Het lijdt echter geen twijfel dat deze groep alle wapens in huis heeft om de komende maanden van zich te laten horen. Wij houden hen alvast in de spreekwoordelijke gaten.

Sweats op vi.be

Wil jij onze volgende vi.be media zijn? Schrijf je dan snel in via deze link, en misschien word je binnenkort wel met lof overgoten op onze pagina’s. Solo-acts zijn uiteraard ook welkom.