Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Yannick Verhasselt

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar die ruwe diamantjes komen niet altijd meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Onder Verse Vangst serveren we wekelijks een handvol nieuwe Belgische nummers die je misschien over het hoofd zag, maar het beluisteren meer dan waard zijn. Support your local scene!

In haar nieuwe single ‘Dode bloem’, die spaarzaam is opgebouwd rond Ikraaan‘s stem en een zacht kabbelende gitaar, staat de lieflijke melodie in schril contrast met donker omrande tekst. Het nummer gaat over overleven ten spijt van al het lelijke dat de wereld naar je kan gooien. Een nummer lang is de lieflijke stem van Ikraaan een sputterende kaars in een verder duistere kamer, een koppig overleven desondanks alles. (Frederik)

Afgelopen zomer verscheen op de Instagram van Lous & The Yakuza een kleine reeks teasers waarbij ze poseerde met YENDRY in de studio. Nu gebeurt dat uiteraard wel vaker, al deed het ons evenwel snakken naar een mogelijke samenwerking. Beide vrouwen staan namelijk aan het voorfront van alternatieve pop. Zo brak YENDRY door met het gruwelijk catchy ‘Nena‘. Lous’ traject is dan weer iets beter bekend hier. De twee vullen elkaar moeiteloos aan zowel qua vibe als qua taal, waarbij er wordt gewisseld tussen Frans en Spaans.

Toegegeven, we hebben al veel woorden toegewijd aan Charlotte Adigéry & Bolis Pupul. Kunnen wij er wat aan doen dat ze zo’n briljante muziek maken? Ook deze nieuwe single in de aanloop van hun debuutalbum, is weer een schot in de roos. Staat 4 maart al in je agenda? Bij deze dan. Dan verschijnt ‘Topical dancer’ via DEEWEE. Hoewel de basis uiteraard nog ligt in de synthpop, geeft zowel de gitaar die Adigéry in de club bespeelt als de drums een soort rock-feel aan het nummer. Catchy? Dansbaar? Altijd.

Na hun in 2021 verschenen debuutalbum ‘Blijf klein’ zijn de broers Niels en Vinnie François als Lefwerk alweer terug met nieuwe single ‘(N)ooit’. Naar goede gewoonte houdt Niels de tekst dicht bij het hart zonder de connectie met de buitenwereld te verliezen. De beats van Vinnie druppelen zachtjes naar beneden als een verfrissende regenbui op een zonnige dag. Deze jongens uit de stal van het Wetterse Pig Parade Records cirkelen de laatste jaren steeds dichter in ons gezichtsveld. Hopelijk blijven ze niet te lang meer een naald in de hooiberg. (Frederik)

Lotte ‘Patches’ Lauwers en producer Aram Santy roken dat er weer betere tijden beginnen aan te komen voor het nachtleven en de cultuursector. Hoe beter dat te vieren door nog eens een samen te komen met Stien Bovijn en Kaat Schiltz als Sweats. Sterker nog, een nummer te maken dat als soundtrack kan dienen voor een stevige, zweterige, vieze avond die duurt tot de laatste uurtjes. De titel laat alvast weinig aan je verbeelding over waar je dan zal moeten wezen.