Wie wordt de Sound of 2015? Onze voorspelling

door Thomas Konings

Als er op één muziekgebeurtenis veel gewed wordt, dan is het wel op de Sound of-poll van BBC. Wij houden ons geld liever bij, maar willen bij deze wel een gokje met jullie delen. Hieronder schreven we over de 15 bands en artiesten waarvan wij vermoeden dat zij de longlist halen. Maandag weten we hoe goed of slecht de pronostiek was.

 door Anthony Brynaert, Alexander Spriet, Adriaan Fillet, Rana Cools en Thomas Konings

Shamir 

Dat Shamir één van de artiesten om naar uit te kijken is, staat vast. Met een contract bij XL Recordings onder de arm kan hij rekenen op een team dat zowel zijn sound als zijn style tot in de puntjes zal verzorgen. Hier zagen we al een duidelijk voorbeeld van in Shamirs laatste single ‘On the regular’, waar al meteen een duidelijke koerswijziging was vast te stellen door een veel meer poppy en stuiterend gericht geluid dat qua sfeer sterk aanleunt bij de muziek van internetcollectief PC Music, een andere hype en trend uit 2014. Vergezeld van een videoclip die de term kitsch en een regenboog overstijgt, zit het duidelijk snor met de toekomst van deze jongeman.

Tobias Jesso Jr. 

Enkele maanden geleden omarmde de blogosfeer Tobias Jesso Jr. toen deze enkele lieflijke, lo-fi pianoballades op het internet losliet. Zijn geluid viel nog het best te omschrijven als een kruisbestuiving van John Lennon en Daniel Johnston. De Canadese songsmid dook ondertussen al de studio in met onder meer Chet “JR” White (Girls), Patrick Carney (The Black Keys) en John Collins (The New Pornographers) om debuut ‘Goon’ op te nemen. Het valt nog te bezien hoe Jesso Jr.’s ingetogen melancholie zal aarden in de studio, maar eerste single ‘Hollywood’ doet alvast het beste vermoeden.

iLoveMakonnen 

Makonnen heeft een vreemde naam, een vreemd geluid en een vreemde uitstraling, maar met een OVO Sound-platencontract kan het hem alleen maar voor de wind gaan. Net als labelgenoten PARTYNEXTDOOR en Majid Jordan gebeurde dit ook met Makonnen na een feature met oprichter Drake. ILoveMakonnen valt op door een atypische manier van rappen en een stem die te vergelijken valt met die van Young Thug, maar dan verfijnder. Buiten een ep en wat losse nummers bracht de hiphopper nog niet al te veel uit, al wordt hij nu al de hemel in geprezen en kan dat in 2015 alleen nog maar versterken.

TĀLĀ 

TĀLĀ haar nummers bruisen stuk voor stuk van ideeën en opvallende songstructuren op maat gemaakt voor alternatieve blogs. Haar laatste ep ‘Alchemy’ grasduint in verschillende stijlen en is zodoende in staat om een enorm uitgestrekt bereik te genereren. Aangezien de muziek van de Iraans/Britse diva zo universeel is, volgt een steeds uitgebreidere fanbase automatisch. In de underground-scène is TĀLĀ al een ster.

Låpsley 

Holly Låpsley Fletcher, Låpsley voor de vrienden, is een 18-jarig meisje dat ieders mond doet openvallen met haar mix van gemanipuleerde vocalen en opvallend mature elektronica. Er ontketende zich in 2014 een ware hype rond deze jonge deerne, en een platencontract kon dus niet anders dan volgen. De Britse tekende onlangs bij XL Recordings, een label dat garant lijkt te staan voor instant succes. Haar ‘Understudy ep’ komt uit op 5 januari, en er wordt gefluisterd dat hij helemaal aan de verwachtingen voldoet. Op HumanHuman, een online platform waar bloggers en andere muziekliefhebbers aangeven van welke artiesten ze een grote doorbraak verwachten, heeft ze de meeste agrees ooit. Er zit toekomst in deze zangeres, dat is zeker.

Raury 

Raury, een 18-jarige rapper/zanger uit Amerika, heeft met een feature op het tweede album van SBTRKT het grote lot gewonnen. Jessie Ware en Sampha, die op de longlist van vorig jaar vertoefde in aangenaam gezelschap, gingen hem voor, en beiden werden ze bekend bij het grote publiek. Bovendien heeft de artiest intussen getekend bij Columbia Records en mocht de jongeman intussen al op de koffie komen bij Kanye.

Deers

Deers door Bert Savels

Seinabo Sey 

Seinabo Sey is een nieuwe naam in het – ondertussen zeer lange – lijstje van Scandinavische revelaties. Ze kan moeiteloos haar mannetje staan naast grote namen als MØ, Tove Lo en Cashmere Cat zonder haar eigenheid te verliezen. Haar zwoele, diepe stem grijpt terug naar soulgrootheden als Aretha Franklin en Etta James, maar dan met een hedendaagse elektronische toets. Vooral de personen waarmee Seinabo Sey zich omringt zijn zo goed als een garantie op succes. De Zweedse producer Magnus Lidehäll werkte voorheen al samen met Britney Spears, Katy Perry en Sky Ferreira. De zangeres zegt zelf dat hij haar sound heeft helpen evolueren, en die hulp kan wel eens het laatste duwtje zijn geweest richting groter succes.

RY X 

Ry Cuming is misschien vooral bekend als zanger van The Acid, maar als solo-artiest staat hij minstens even sterk. Dat hij van Australië komt hoor je niet aan zijn muziek; die klinkt rauw en sober, alsof Cuming bij het schrijven ervan diep in de Scandinavische bossen vertoefde. Vergelijkingen met Bon Iver zijn ook nooit ver af. De zanger was de eerste die tekende bij Dumont Dumont, een platenlabel uit Stockholm, en bracht eind dit jaar zijn single ‘Sweat’ uit. Het publiek in Europa lijkt al verliefd te zijn op RY X, zo getuige zijn plaats in de Duitse, Franse en Britse hitlijst met ‘Berlin’. Nu is het aan de rest van de wereld.

James Bay

Hoewel James Bay voor onze lezers waarschijnlijk niet de meest bekende van de 15 is, mag hij zeker niet ontbreken in dit lijstje. De singer-songwriter maakt immers muziek waarvoor Sound of-selectors en hun publiek wel lijken te vallen. Met zijn ietwat melige nummers doet hij denken aan Tom Odell en Hozier, ook Sam Smith is (hoewel niet op muzikaal vlak) nooit ver weg. Intussen had de Brit al voorzichtig hitlijstsucces en bracht hij drie ep’s uit bij major Republic Records.

Years & Years

Het voorbije jaar hebben Years & Years een immense groeispurt gekregen. Na hun opmerkelijke debuut bij het meer edgy (nu ja) label Kitsune, tekende de band bij major Polydor, de blogospherelievelingetjes konden tegelijkertijd hun liefhebberpubliek uitbreiden met de meer mainstream luisterende massa. Zane Lowe maakt Skins-acteur Olly Alexander en de zijnen verder groot, het drietal mocht ook al spelen bij Jools Holland.

Shura

Ook Shura mocht recentelijk haar krabbel plaatsen onder een overeenkomst met Polydor Records. De Londense zangeres maakt dat soort popnummers, doordrenkt met een jasje van soul, waar ook onder meer Jessie Ware en Solange mee uit weten te pakken. Recentste single ‘Indecision’ haalde de playlist van BBC Radio 1 en doet vermoeden dat een grote doorbraak niet lang meer op zich zal laten wachten.

Yumi Zouma 

Yumi Zouma is een schoolvoorbeeld van hoe dingen snel kunnen veranderen. De Nieuw-Zeelandse groep trad 2014 binnen als een nobele onbekende maar verlaat het als één van de grootste beloftes voor volgend jaar. Er is maar over weinig andere artiesten zoveel geschreven. De bal ging aan het rollen toen ‘The brae’ op de wereld werd losgelaten, de groep leerde meteen de letterlijke betekenis van het woord ‘hype’ kennen en de artikels met lof schoten als paddenstoelen uit de grond. Haar dromerige, grasduidende sfeermuziek bereikte snel hoge topen, dat gaat gepaard met hoge verwachtingen voor de toekomst. We zijn benieuwd hoe het hen in 2015 zal vergaan.

Ryn Weaver 

In de categorie ‘popsnoepje van 2015’ kan je alvast met een gerust gemoed een flink deel van je zakcentjes op Ryn Weaver verwedden. Geruggesteund door een sterrenteam (Charli XCX, Cashmere Cat, Benny Blanco en Michael Angelakos (Passion Pit)) veroverde de Amerikaanse zangeres afgelopen zomer het internet met ‘OctaHate’. Het lijkt nu slechts een kwestie van tijd voor we Ryn Weaver in hitlijsten overal ter wereld zien verschijnen.

Ibeyi 

Ibeyi betekent ‘zussen’ in het Yoruba, en dat kan je meer dan letterlijk nemen: Naomi en Lisa Kaïndé Diaz zijn een tweeling. Bovendien zijn ze de dochters van Angá Diaz, een bekende percussionist. Het is de mix van hiphop, jazz, elektronica en de zanglijnen in de taal van hun voorvaders, Yoruba, die hun muziek zo uniek maakt. Ook deze Frans-Cubaanse meisjes tekenden onlangs een contract bij XL Recordings, en baas Richard Russell himself stelde zich verantwoordelijk voor het producen van hun debuutplaat, die begin februari uitkomt.

Deers 

Hoewel de Sound of-poll vaak de discussie rond “de dood van gitaarmuziek” weer doet oplaaien, kiezen de verzamelde stemmers voor de BBC meestal toch minstens één indierockgroepje. Op onze longlist voor de longlist stonden onder meer nog Public Access T.V. en Gengahr, maar we gokken bij deze op Deers. Die band mocht al openen voor The Libertines, moet ook een groot publiek kunnen bereiken en wordt opgehemeld door de hele Britse pers.