Zes redenen om dit weekend naar Different Class te gaan

door Tobias Cobbaert

Ondanks alles kan Pukkelpop dit jaar dan toch niet door gaan, maar heel wat kleinere gevestigde waarden staan gelukkig wel nog op het programma. Een daarvan is Different Class, het ontdekkingsfestival van Subbacultcha. Dit jaar gaan de feestelijkheden door op 7 augustus in het Gentse KASK & Conservatorium. Gezien de omstandigheden was het wellicht niet makkelijk om een boeiende line-up samen stellen, maar naar onze mening is dat toch goed gelukt. Hieronder stellen we kort de zes artiesten voor de dit weekend op het Subbacultcha-podium te zien zullen zijn.

Eerst en vooral is er natuurlijk headliner Lyzza. De Braziliaanse (die tegenwoordig in Londen woont) brengt een bedwelmende mix van UK bass en moderne r&b, met een licht deconstructed club-sausje erover. Een must see voor alle bassheads, maar ook voor eender wie van de alternatievere “song” houdt.

Ook Oriana Ikomo weet hoe ze met minimale elementen een sfeervol lied kan componeren. Met elementen uit jazz, r&b, soul en ambient schrijft ze nummers die zowel een alternatiever publiek als hun ouders kunnen bekoren.

Ook Elias Bender Ronnenfeldt zakt voor de gelegenheid af naar Gent. Die naam zegt je misschien niet meteen iets, de kans dat je zijn band Iceage kent is daarntegen al groter. Solo laat de post-punker de distortion evenwel achterweg. In de plek belooft hij een akoestische, troubadour-achtige show waarin hij gedichten komt voordragen.

Niet te verwarren met Ecco2K, maar minstens even etherisch: ook Bby Eco speelt op Different Class. De Amsterdamse artiest specialiseert zich in wat hij zelf earth-pop gedoopt heeft. De jongeling mag dan misschien geen officieel lid van Drain Gang zijn, fans van het Zweedse collectief zullen de dromerige sound tussen pop en cloud rap van Bby Eco zeker ook waarderen.

Het opwekken van bedwelmende sferen lijkt wel een rode draad te zijn door de line-up dit jaar, en in die klasse zal Vica Pacheco misschien wel de kampioen blijken. De naar Brussel uitgeweken Mexicaanse specialiseert zich in rustgevende, minimalistische soundscapes die hun eigen audiovisuele wereld opwekken en de realiteit even doen vervagen.

Ten slotte krijgt ook jazz zaterdag een podium. Mattias De Craene is ondertussen al een begrip geworden onder het hippere schouwburgpubliek. We kennen hem van projecten als MC III en Nordmann, maar naar Different Class komt hij in z’n eentje. Solo brengt hij minimalistische soundscapes waarin zijn geliefde saxofoon uiteraard een centrale rol speelt.

Het tijdschema Different Class 2021 vind je op de website van Subbacultcha. Het festival is gratis, maar reservatie is verplicht en enkel mogelijk voor Subbacultcha-leden. Niet getreurd als je nog geen lid bent: voor slechts 24 euro kun je je nog snel abonneren om zaterdag toegang te krijgen tot deze spannende line-up.