Header image

De ambitieuze plannen van Inuit: “We willen Inuit in heel Leuven op de kaart zetten”

door Yannick Verhasselt

Brussel heeft al jaren Stoemp!, Gent heeft sinds vorig jaar Konzert. en in Antwerpen is MCLX de laatste tijd sterk bezig. Ook in Leuven ontstond een gloednieuw initiatief dat beginnende muzikanten een laagdrempelig podium wou geven. Na een aantal glazen op café was opeens het idee rond Inuit geboren. Wij spraken met Thijs Boyen, Jordy Preud’homme en Bram Somers van de fonkelnieuwe concertorganisatie.

“We waren aan het klagen over dat er te weinig te doen was qua optredens hier in Leuven”, begint Thijs. “Je hebt hier wel een aantal grote spelers maar er was niets tussenin, iets laagdrempelig voor bezoekers en een podium voor beginnende bands die zich nog niet hebben kunnen bewijzen maar wel het talent hebben. Iets zoals Café Video was in Gent, bijvoorbeeld” Een half jaar later kwamen er opeens concrete plannen en veranderde het duo naar een viertal met het online gooien van de Facebookpagina. Eerst kwam Bram erbij en daarna liet ook Quinten (Jacobs) zijn oog vallen op wat ze van plan waren met Inuit.

Het verhaal achter de naam van de organisatie heeft ook nu weer een horeca-achtergrond. “We zaten tijdens een van onze vergaderingen ergens op een terras en we waren een eskimo, een alcoholvrije cocktail van pompelmoessap en tonic, aan het drinken”, vertelt Thijs. “Toentertijd hadden we nog steeds geen naam gevonden en vonden we eskimo wel goed klinken. Bram vond dat echter wat beledigend en dus hebben we het synoniem voor die bevolkingsgroep, inuit, gekozen. En kijk: omdat ik hier in Bar Stan werk hebben we de ‘eskimo’ op de kaart veranderd naar ‘inuit'”. “Zeg, maar waarom bestellen wij nu een koffie?” grapt Bram. “Ja, eigenlijk zouden we Inuit in heel Leuven op de kaart moeten zetten”, grinnikt Thijs. “Al is het soms wel wat verwarrend wanneer mensen ons ‘in-uit’ noemen, alhoewel dat ook wel nog leuk klinkt”, gaat hij verder.

De reden waarom de organisatie zich juist in de studentenstad heeft gevestigd ligt natuurlijk vrij voor de hand. “Het is vooral hier nodig hé”, vertelt Jordy. “Er zijn wel een aantal gelijkaardige concepten in Brussel of Gent, maar in Leuven was er eigenlijk nog niets”, gaat Bram verder. “Al hebben we wel al is gedacht om een wisselwerking te doen met bijvoorbeeld Konzert. in Gent of Stoemp! uit Brussel”, voegt Jordy toe. “Maar dat is op lange termijn, we hebben ook nog maar twee edities achter de rug in onze eigen stad. We moeten eerst zorgen dat hier alles goed draait.”

De eerste edities zijn een groot succes geweest en brachten meer mensen op de been dan verwacht. “En de optredens waren ook heel goed, dus we zijn tevreden. Alhoewel ik soms wel schrik heb dat er vanaf nu dingen gaan foutlopen omdat er tot nu toe nog niets verkeerd is gelopen”, biecht Bram op. “Mocht er iets foutlopen zijn we er ook wel direct bij”, vermeldt Jordy er nog bij. Het grootste werk is bij de start van de show wel afgelopen voor de organisatoren, al steken ze wel een handje toe bij het opstellen en afbreken. Toch blijft het begeleiden van de bands het belangrijkste voor hen: “Ze moeten zich op hun gemak voelen bij ons,” geeft Thijs aan.

Aanvankelijk was er veel overtuigingskracht nodig om cafés te doen deelnemen aan het concept. “Ze reageerden wat onwennig omdat we met een idee afkwamen terwijl we als organisatie nog geen ervaring hadden. We hadden ook geen eigen apparatuur”, verklaart Thijs, “Maar nu dat we er al twee edities op hebben zitten gaat dat al heel wat beter”. “Men begint ons in Leuven te kennen en dat is wel een fijn gevoel”, gaat Bram verder.

Op lange termijn wil Inuit zo veel mogelijk concerten organiseren voor zo veel mogelijk verschillende doelgroepen. “We willen sowieso een keer een rock-‘n’-roll-avond doen of  misschien wel een metal-avond. We willen ons niet vastpinnen op een bepaald genre”, vertelt Jordy. “Verder staat onze r&b-avond zo goed als vast, dus dat gaat ook weer een totaal ander publiek opleveren dan onze komende editie met Yusuf bijvoorbeeld”, gaat Bram verder.

Inuit is op zondag 9 december toe aan haar derde editie. Die vindt plaats in Café Commerce met op het programma De Nieuwe Lichting-finalist Yusuf, De Zes-winnares Catbug en Scratch The Surface-opener ILA. Singer-songwriter Nemo opent de avond om 18 uur. De toegang is gratis.