Header image

Sunflower wil tot het uiterste gaan met debuut-ep: “Met voldoening geraak je nooit verder”

door Maarten Dascotte

De Belgische gitaarscene heeft er een nieuwe sterke band bij. Het Brugse Sunflower debuteert op vrijdag 8 februari met ep ‘The spiders we caught’. Een hele reeks shows en singles ‘Heroin’ en ‘Kosmonaut I’ gaven al een inkijk, en frontman Brent De Wulf geeft nog meer inkijk in de muzikale spinnencollectie.

Aangezien er nog niet veel materiaal van de band online staat, is het voorlopig wat koffiedik kijken wie of wat Sunflower juist is. “Dat is bij veel beginnende bands zo. We bestaan nog maar een jaar, dus deze ep zal aan de buitenwereld tonen wie we zijn. Ik zou wel durven zeggen dat dit de perfecte reflectie is van waar we ons nu in dit prille stadium bevinden.”

En die debuut-ep vertelt een heel verhaal, met veel verschillende kleuren. “Alle nummers hebben een aparte kleur in mijn ogen. Van begin tot einde heerst er een logica rond het concept van Sunflower. Het roept een bepaalde emotie op dat bij iedereen verschilt en die bij iedereen een andere conclusie geeft. De algemene boodschap is verborgen romantiek. Wat we daar juist mee bedoelen verschilt van persoon tot persoon, je kan er je eigen gevoel bij plaatsen.” De plaat is dus een intens proces waar je doorheen gaat, met op het einde een climax die ‘Monica’ heet, een meer experimenteel nummer. “Wanneer je luistert naar de plaat krijg je een bepaalde introductie. Op het einde kom je tot het besef: what the fuck heb ik juist beluisterd?”.

En over die verschillende kleuren haalt Brent het voorbeeld van de single ‘Heroin’ aan, die eind 2017 uitkwam. “Heroin roept bij mij de kleur rood op. Dat is zowat een agressievere kleur. Het is dan ook een intensief nummer met wat meer punch. Maar de manier waarop het geplaatst is in de ep, geeft het eigenlijk een bepaalde rust. De plaat heeft namelijk zijn pieken en dalen. We creëren een heel mooi contrast tussen die nummers.”

Het wereldje van de postpunk is een kleine familie, zeker in België. Je zou Sunflower dan ook gemakkelijk kunnen vergelijken met Whispering Sons, en toch maakt de band haar unieke sound. “Ik denk dat we binnen dat geheel toch een vernieuwende factor brengen. Ik zou dan ook zeker ‘The spiders we caught’ willen aanraden aan liefhebbers van het genre vanwege ons vernieuwend karakter. Moest je de nummers los van elkaar horen, zou je zeggen dat alles anders klinkt, maar uiteindelijk komt de sound van Sunflower wel altijd terug. Er wordt op de ep duidelijk één lijn doorgetrokken.”

Sunflower heeft de komende drie maanden zo’n twintig shows in het verschiet en dus ziet de toekomst er eerder rooskleurig uit. Toch zal het vijftal nooit volledig tevreden zijn. “Wij zijn van nature een groep die niet rap content is van onszelf. Het gevoel heerst dat deze debuut-ep nog geen honderdste is van kwaliteit dat we de komende drie à vier jaar nog gaan brengen. En hoewel er nu eigenlijk nog bijna niets online staat, mogen we wel heel tevreden zijn op muzikaal vlak en qua aantal showaanbiedingen. Alles ziet er echt heel goed uit, maar het kan natuurlijk allemaal altijd beter.”

Dat ruikt hier naar grote ambities en dat hebben we graag bij beginnende bands. Brent is van mening dat je jezelf steeds opnieuw uit je eigen comfortzone moet halen. “We mogen ons niet gaan nestelen en niet op onze lauweren gaan rusten. En dat is bij alles zo. Als tekenaar, schilder, schrijver of muzikant zit je in een bepaald stadium die je ondergaat en waar je uit leert. De bedoeling is gewoon dat je niet blijft stilstaan en als artiest durft blijven verdergaan zonder jezelf te gaan nestelen in een bepaalde voldoening. Zo geraak je nooit verder. Met die mentaliteit willen we echt het uiterste geven en zo ons eigen plekje in de Belgische muziekscene veroveren.”

Ondertussen is de band al druk aan het werken aan de opvolgende langspeelplaat. “Dat eerste volledige album zal toch weer verschillen van de ep die nu uitkomt. Een ruwe schatting is om die over een jaar klaar te hebben. We willen in 2019 vooral zoveel mogelijk nummers maken om tegen 2020 het beste van het beste te kunnen selecteren. We willen weer die perfecte reflectie proberen te benaderen van wie we zijn en hoe we dat kunnen brengen op een plaat, net zoals we nu hebben gedaan bij ‘The spiders we caught’.

Sunflower stelt haar eerste ep zaterdag voor in Cactus Club, samen met Rumours en It.Takes.Two. Tickets zijn te koop via de website van de zaal.