Header image

27 albums om naar uit te kijken in 2021

door Yannick Verhasselt

Nu Lijstjestijd weer zo goed als achter de rug is, kunnen we ook weer stilaan vooruit gaan kijken. Dit doen we onder meer door al eens na te gaan van welke artiesten en bands we dit jaar nieuw werk kunnen verwachten of juist al op de planning staan. Naast enkelen die dit jaar zullen proberen bevestigen of door te breken, wordt het eveneens uitkijken of de lockdownperiode wel zo vruchtbaar is geweest als men in interviews graag doet uitschijnen.

Arca – KiCk ii (??/??)
Je kan je nooit verwachten aan minder dan pure muzikale opwinding bij Arca. Over haar vierde studio album ‘KiCk i’ liet de Venezuelaanse diva op een stream nog terloops vallen dat het het eerste deel is van wat een vierdelige reeks moet worden, waarin elk deel een ander thema uitdrukt. Hoewel er nog geen bevestiging is dat ‘KiCk ii’ in 2021 uitgebracht wordt, dropte Arca wel al een voorlopige tracklist én in een interview met Pitchfork zei ze dat er reeds een ongemasterde versie van ‘KiCk ii’ bestaat, die ze op basis van de reacties op diens voorganger zal aanpassen alvorens uit te brengen. Hoog geanticipeerd door haar Mutants —de naam die haar fans voor zichzelf bedachten— zijn de tracks ‘The alien inside’, een samenwerking met Shirley Manson, en ‘Crown’. Arca speelde beide nummers in oktober in Barcelona tijdens haar set voor de meest recente, digitale versie van Sonar. (Camilla)

Arlo Parks – Collapses in sunbeams (29/1)
Ondanks de pandemie was 2021 een bijzonder mooi jaar voor de Britse Arlo Parks. We kregen een hele reeks singles, en keer op keer wist ze de nagel op de kop te slaan en ons een volgende oorwurm aan te bieden. Van ‘Eugene’ dat we begin 2020 al kregen tot ‘Green eyes’ en ‘Caroline’: haar debuutalbum ‘Collapses in sunbeams’ belooft een heel mooi plaatje te worden. (Yannick)

Bicep – Isles (22/1)
Het debuut – en bijbehorende knappe liveshow – van het Britse duo katapulteerde hen meteen tot één van de meest interessante nieuwe gezichten binnen het elektronica-veld. Nu de tweede binnen enkele weken in het verschiet ligt, is het tijd om te bevestigen. Hoewel naar concerten en festivals gaan nog even moeilijk blijft, hoopt het tweetal je eind februari toch even in vervoering te kunnen nemen. Dan organiseert het duo namelijk een online concert om het nieuwe album voor te stellen. (Yannick)

Black Country, New Road – For the first time (5/2)
De Britten hebben naast zo vele andere jonge, vooraanstaande bands die op de rand van doorbraak staan hoogstwaarschijnlijk een verschrikkelijk moeilijk jaar achter de rug. De lieden kregen zowel online (omwille van ‘Sunglasses’ en ‘Athen’s, France’) als op ontdekkingsfestival Eurosonic Noorderslag rave reviews en stonden klaar om afgelopen zomer onder andere Best Kept Secret en Dour plat te spelen. Met ‘For the first time’ zou het wel eens kunnen dat die doorbraak er dan toch komt, weliswaar met een beetje vertraging. (Yannick)

Celeste – Not your muse (26/2)
Op oudejaarsavond verraste de Britse nog met een snoepje voor de release van haar langverwachte debuut. Het is namelijk al even geleden dat ze bij ons – en ver daarbuiten – doorbrak met ‘Strange’ en niet veel later ‘Stop this flame’. Naast de twee hits strooide ze eveneens al met ander moois doorheen dit chaotische jaar. Op ‘Not your muse’ wordt het uitkijken of al die nummers ook in een albumcontext zo indrukwekkend kunnen klinken. (Yannick)

Darkside – Spiral (??/??)
Als we er het live-album vanop Dour nog bij rekenen dan bracht Nicolas Jaar vier platen uit afgelopen jaar. Het is niet alleen indrukwekkend om een artiest zich zo te zien uiten. Het is eveneens bijzonder respectabel dat hij telkens weer ahead of the curve blijft, de ene keer al wat experimenteler dan het andere. Voor 2021 plant hij samen met Dave Harrington alweer een nieuwe kolos op ons af te vuren. De twee begonnen naar verluidt al aan het album in 2019 en zoals dat vaak gaat met muziek die moet rijpen, zien we daar in maart eindelijk de vruchten van. (Yannick)

Dry Cleaning – ??? (??/??)
Het langspeeldebuut van deze Londense postpunkers wordt ergens in het voorjaar van 2021 verwacht. In 2019 bracht het viertal twee goed onthaalde ep’s uit, en recent nog de single ‘Scratchard Lanyard’. Daarmee maakten ze ook meteen bekend dat ze met 4AD in zee zijn gegaan. (Martijn)

FKA Twigs – ??? (??/??)
Hoewel ze de afgelopen weken vooral de eerste verjaardag van ‘Magdalene‘ heeft gevierd, kijkt Twigs alweer vooruit. Enkele weken geleden vertelde ze in een interview in het kader van Programs At Home van het Grammy Museum dat ze het afgelopen jaar gedurende de lockdownperiode een compleet nieuw album had geschreven. Ze zou daarvoor vooral hebben samen gezeten met producer El Guincho, de man die onder meer hofleverancier is bij Rosalía en Lous & The Yakuza. De rest van haar samenwerkingen zou ze via FaceTime hebben gedaan, wat wonderwel goed werkte. (Yannick)

Fontaines D.C – ??? (??/??)
Alweer een nieuwe horen we je denken. Klopt, Fontaines D.C. is eigenlijk al van voor de release van hun debuut ‘Dogrel’ (2019) een van de meest productieve bands van het moment. Ook in 2020 hielden ze ondanks de pandemie het hoofd boven water, waar de release van hun uitstekende tweede plaat ‘A hero’s death’ uiteraard heeft voor gezorgd, maar ook vooraf opgenomen (en vooral) goed klinkende live-registraties. Dat de heren niet hebben kunnen touren, heeft ervoor gezorgd dat de band inmiddels weer 11 demo’s klaar heeft voor hun volgende langspeler. De songs zouden volgens een Spaans interview verder borduren op de sound van tracks als ‘Televised mind’ en ‘Lucid dream’, erg nineties klinken en beïnvloed zijn door The Prodigy en Pixies. Die laatstgenoemde band werd trouwens nog overtuigend gecoverd tijdens een radiosessie (zie audio hieronder). (Martijn)

Four Tet & Madlib – Sound ancestors (??/??)
Als kerstcadeautjes kregen we van Four Tet maar liefst twee albums en de week voordien de aankondiging van een plaat met Madlib die in januari zou worden uitgebracht via Madlib Invazion. Na 2020 belooft ook dit jaar weer een druk jaar te gaan worden voor Kieran Hebden – en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. (Yannick)

Julien Baker – Little oblivions (26/2)
Het is alweer vier jaar geleden dat Baker ‘Turn out the lights‘ uitbracht, een album dat bol stond van de existentiële dan wel emotionele moeilijkheden die vrij nauw aan het hart liggen. Na jarenlang exhaustief te hebben getourd, besliste Baker haar carrière even opzij te zetten en terug te beginnen studeren. Net na het halen van haar diploma begon ze met het schrijven van haar derde; een album dat naar eigen zeggen een meer full-band ervaring heeft. Ze is sinds die periode erg gegroeid als mens, artieste en songwriter – en ‘Little oblivions’ gaat ook vooral daarover. Het is de metaforische spiegel die ze zichzelf voor houdt en verhaalt over hoe de afgelopen twee tot vier jaar er voor haar hebben uitgezien, welke veranderingen ze heeft doorgemaakt. ‘Faith healer’ kregen daarvan we een tijdje terug al. Het is een nummer dat ze twee jaar geleden begon te schrijven waarin ze reflecteert over haar verslaving, herval en de vele andere zaken die erbij komen kijken gedurende dat proces. (Yannick)

Hand Habits – ??? (??/??)
Hand Habits trok zich durende de lockdown geruime tijd terug met Angel Olsen in een gezellig huis in bosrijk gebied, waar de instrumenten en stemmen vaak symfonisch weerklonken. Eind maart trakteerde Duffy, die overigens even later uit de kast kwam als trans, ons op een eerste voorsmaakje: een instrumenteel ep’tje, kortstondig te verkrijgen op Bandcamp. Nadien verzorgde de virtuoos het betere gitaarwerk tijdens enkele online shows van Perfume Genius, maar ondertussen was Hand Habits al in de studio gedoken met producer en zangeres Sasami Ashworth. Album 3 komt er héél binnenkort aan, verzekerde Duffy hun volgers medio december op Instagram. Hoe dat album zal klinken of heten blijft nog een raadsel, maar als we dit kort fragmentje mogen geloven, zijn er alvast enkele strijkers van de partij. (Nina)

Kendrick Lamar – ??? (??/??)
Ongeveer een jaar geleden vernomen we dat Lamar’s nieuwe album bijna af zou zijn en bovendien beïnvloed zou zijn door rock. Media strompelden al snel over elkaar om te speculeren wat dat precies zou betekenen en wat we precies zouden mogen verwachten, maar zonder veel resultaat. Thundercat, die al vaak samenwerkte met Lamar, bevestigde afgelopen jaar in een interview ook nu te hebben meegewerkt aan het nieuwe album. Muzikaal bleef de man – los van een feature op een single van Busta Rhymes – vrijwel stil. Ook daarbuiten op sociale media of de pers is Lamar nauwelijks terug te vinden – een terugkerend maar voor fans frustrerend fenomeen gedurende z’n albumcycli. Het blijft naarstig uitkijken wanneer de Amerikaan terugkeert uit zijn holletje. (Yannick)

Lorde – ??? (??/??)
Sinds het beëindigen van haar Melodrama-tournee is het op de sociale media van de Nieuw-Zeelandse muisstil. De enige manier waarop fans sporadisch wat updates krijgen is via een klassieke nieuwsbrief. Zo kondigde ze op die manier in november een fotoboek aan van een reis door Antarctica die ze in 2019 nog maakte. In mei liet ze optekenen dat ze sinds december 2019 al enkele keren had samen gezeten met producer Jack Antonoff en dat daar dingen waren beginnen groeien en de flow van het schrijven was teruggekeerd. Ze schreef dat ze niet kon wachten om terug nieuwe muziek te laten horen. wel, wij kunnen ook niet wachten. (Yannick)

Noname – Factory baby (??/??)
Na te hebben getourd met ‘Room 25‘, zette ze haar carrière even opzij om een boekclub op poten te zetten. De groep zou zich bezig houden met progressieve werken van zwarte en mensen uit de LGBTQ+-gemeenschap. Verder deelde ze in mei 2019 de titel mee van haar tweede album; ‘Factory baby’. De Amerikaanse bracht daarvan al enkele singles uit; ‘song 31’ en ‘song 32’ kregen we al te horen in 2019. ‘Song 33’ kregen we afgelopen zomer te horen in het licht van de Black Lives Matter-protesten. (Yannick)

Preoccupations – ??? (??/??)

Deze Canadese postpunkers maakten vorig jaar in oktober via Twitter bekend dat de opnames voor de opvolger van ‘New material’ bijna afgerond waren. De songs werden reeds ingespeeld, enkel de zang moest nog opgenomen worden (en dat kan toch niet zo lang duren?). Verdere updates zijn er nog niet, maar het zou ons verwonderen mocht de plaat niet in 2021 verschijnen. (Martijn)

Puma Blue – In praise of shadows (05/02)
Sinds we hem in 2017 ontdekten valt Puma Blue niet weg te slaan bij Indiestyle en hij zal hier nog wel een tijdje rondzweven. Want na ep’s ‘Swum baby’ en ‘Blood loss’ en maar liefst twee livealbums komt Jacob Allen in 2021 pas met een eerste langspeler: ‘In praise of shadows’. Net als het gelijknamige essay van Jun’ichirō Tanizaki (over esthetiek in Japan en het westen) zal zijn debuutalbum zowel het licht als de duisternis onderzoeken. Singles ‘Velvet leaves’, ‘Snowflower’, ‘Opiate’ en ‘Silk print’ lieten al horen hoe verfijnd hij dat kan, verschillende werelden combineren – Jacob kent zijn producers en zijn jazzhelden, en in zijn teksten toont hij zich een verfijnde gentleman die evengoed in het oosten had kunnen wonen als in Engeland. Met een smaakvolle visuele stijl zal ‘In praise of shadows’, ondanks zijn scala aan matte, schemerachtige kleuren, ongetwijfeld een lichtpuntje vormen in 2021. (Staf)

Rosalía – ??? (??/??)
De Spaanse is terwijl ze aan het touren was met ‘El mal querer‘ in 2019 op sociale media altijd heel open geweest over het feit dat ze aan nieuwe muziek aan het werken was. Was het niet gewoonweg op de tourbus/vliegtuig dan wel in één van haar thuishavens. De intussen indrukwekkende lijst aan singles die ze sindsdien uitbracht zoals ‘Con altura’, ‘TKN’, ‘Dolerme’ of ‘ Yo x ti, tú x mí’ zullen echter allemaal niet te horen zijn op het nieuwe album. In een interview vertelde ze dat de singles van dit jaar (‘TKN’ en ‘Dolerme’) eerder een directe uiting van haar gevoelens op dat moment zijn dan; zo steekt ‘Dolerme’ een hart onder de riem voor mensen die het momenteel moeilijk hebben. Rosalía werkt verder heel erg graag samen met andere artiesten en producers en dat zou naar verluidt op het nieuwe album niet anders zijn. Zo spendeerde ze het afgelopen jaar tijd samen met Pharell Williams, Tainy, Tego Calderón, Rauw Alejandro etc. in de studio. (Yannick)

Shame – Drunk tank pink (15/1)
De eerste “grote” rock-release van 2021 is alvast aan Shame toegeschreven. ‘Drunk tank pink’ is het langverwachte vervolg op ‘Songs of praise’ uit 2018 en de vooruitgeschoven singles doen alvast vermoeden dat de band grote stappen vooruit heeft gezet. James Ford (Arctic Monkeys, Foals, Florence + The Machine…) nam de productie voor z’n rekening, dus dit belooft vonken te geven. (Martijn)

Sky Ferreira – Masochism (??/??)
Dat de Amerikaanse een heldin is in uitstelgedrag dat lijkt bijna een understatement. In 2013 bracht ze haar debuutalbum ‘Sky time, my time’ uit dat nooit een vervolg kreeg. In interviews en op sociale media was er telkens wel de intentie om een tweede uit te brengen. Zo bracht ze in 2019 nog een single ‘Downhill lullaby’ uit, maar een albumaankondiging bleef telkens uit. Volgens een antwoord op een foto van haar op Instagram, zou ze nooit een album hebben kunnen uitgebracht in een Trump-tijdperk. Misschien biedt dat wel perspectief voor de fans die al zo lang wachten op die tweede. (Yannick)

Slowdive – ??? (??/??)
Het Britse shoegazer-fenomeen Slowdive postte weken geleden op Instagram enkele foto’s van de band in een opnamestudio met daarbij de caption #slowdivelp5, dus het lijkt vrij aannemelijk dat hun vijfde langspeler het levenslicht zal zien in 2021. Hun vorige album uit 2017 schopte het in onze lijst maar liefst tot beste plaat van dat jaar. De verwachtingen zijn bijgevolg dan ook hooggespannen. (Martijn)

Slowthai – TYRON (5/2)
Met twee eerder rustigere singles, rolde de Brit afgelopen jaar de rode loper uit voor z’n tweede album ‘TYRON’. Zo is ‘Feel away’ – in samenwerking met James Blake en Mount Kimbie – een ode aan z’n gestorven broer. Het nummer bracht ie ook uit op de verjaardag van z’n broer. In ‘nhs’ vertelt ie over de neerslachtigheid en dagelijkse sleur van het leven. Anderzijds is het volgens hem gewoon oké om soms triest te zijn, hoe kun je anders gelukkig zijn? Voorts vallen de hoeveelheid samenwerkingen op de tracklisting op. Het zou ervoor kunnen zorgen dat deze z’n raps naar een hoger niveau hebben getild. (Yannick)

Squid – ??? (??/??)
Gepaard met de vorig jaar uitgebrachte 7” single ‘Sludge / Broadcaster’ kwam eveneens de aankondiging dat het Britse Squid bij Warp getekend had. Op een album aankondiging is het tot op heden nog steeds wachten, al hebben de heren aangegeven dat hun debuut-lp er wel degelijk zit aan te komen. (Martijn)

Steiger – The new lady llama (??/??)
In samenwerking met componist Joe Talia kaapte het trio afgelopen jaar enkele dagen DeSingel, Vooruit en Flagey om er te oefenen, ideëen uit te wisselen en zoals vaak bij jazz-bands te improviseren. Daar ontstond een eptje ‘Brick smoke basement’ uit. Komend jaar zal echter volledig in het teken staan van de bands derde langspeler: The new lady llama. Wanneer die we uiteindelijk zullen mogen horen, weten we wel nog niet. (Yannick)

Stuff. – T(h)reats (12/3)
Exact een maand geleden gooiden Lander Gyselinck en co de eerste teerling van hun nieuwe album ‘T(h)reats’ dat in maart verschijnt. Hoewel we al enkele jaren geen nieuwe muziek meer te horen hebben gekregen, brachten verscheidene leden zelf solo of met andere muzikanten projecten uit. Bovendien zagen we de leden de afgelopen jaren meermaals samen of met andere artiesten uit ons rijke jazz-landschap improviseren in bars of clubhuizen. Hoewel Stuff. vooral een live band is en die context nog even op zich zal moeten laten wachten, kunnen we het moeilijk onder stoelen of banken steken blij te zijn met nieuw studiomateriaal van de Gentse formatie. (Yannick)

Teen Creeps – Forever (22/1)
Deze zomer zette de band zich via het nummer ‘Anecdote’ samen met talloze andere bands in om geld in te zamelen voor het live-circuit met een compilatiealbum ‘Friends for friends’. Niet veel later bracht de Gentse band met Limburgse roots met ‘Seeing shapes’ een eerste wapenfeit uit voor het nieuwe album ‘Forever’. De rechttoe-rechtaan noisy indierock vanop het debuut is gelukkig gebleven, al schuilt er op beide singles een bepaalde shoegazey ondertoon. Benieuwd of we die op de rest van het album ook zullen vinden. (Yannick)

Whispering Sons – ??? (??/??)
Na het volledig afsluiten van de tournee rond de bands debuut mochten Fenne Kuppens en co begin dit jaar nog even mee op de tourbus van Editors. Ze mochten al even van de grotere zalen proeven die de band misschien zelf zal kunnen bestijgen wanneer het succes ook buiten België los barst met een tweede plaat onder de arm. De band liet namelijk afgelopen zomer al weten zich even terug te hebben getrokken in de GAM Studios in de Ardennen om er te werken aan dat tweede album. (Yannick)