Header image

30 albums om naar uit te kijken in 2022

door Yannick Verhasselt

De eerste release-dag zat er afgelopen vrijdag alweer op. 2022 houdt geen blad voor de mond en liet ons meteen al genieten van releases van onder meer The Weeknd, Burial, Claire Rousay en Mydreamfever alias Parannoul. Toch lijkt, mits een blik op onze kalender en de sociale media in het oog houdende van een pak artiesten, 2022 een bijzonder straf muzikaal jaar te gaan worden. Dit zijn de releases waar wij dit jaar het meeste naar uitkijken.

100 Gecs – 10000 Gecs (??/??)

We hebben er even op moeten wachten, maar begin dit jaar zou de langverwachte opvolger van ‘1000 Gecs’ eindelijk moeten verschijnen. Dylan Brady en Laura Les lieten al weten dat we op hun nieuwe boreling meer gitaren mogen verwachten, en lead single ‘Mememe’ maakte die belofte alvast waar. Dat wil echter niet zeggen dat hun manische hyperpopenergie verdwenen is, de opgefokte poppunk van het duo klinkt minstens even geflipt en aanstekelijk. (Tobias)

Alice Glass – Prey/IV (28/01)

Het is al van 2014 geleden dat Alice Glass zich van Crystal Castles losrukte en solo verder ging, maar het heeft tot nu geduurd tot daar effectief een langspeler uit voortkwam. Acht jaar lang moesten we het met een handvol singles en slechts een ep’tje stellen, maar dankzij haar magnetische charisma zijn we altijd naar meer blijven uitkijken. Eind januari komt de verlossing eindelijk in de vorm van ‘Prey/IV’, wat weer een verzameling cyberbangers belooft te worden. (Tobias)

Angry Blackmen – ??? (??/??)

Angry Blackmen is een duo dat al eventjes meedraait en de experimentele, agressieve hiphopscene. Ze brachten al enkele ep’s uit, waaronder vorig jaar nog het voortreffelijke ‘REALITY!’, maar op een langspeler was het tot nu toe vruchteloos wachten. Op twitter liet het duo echter weten dat die langverwachte lp er dit jaar eindelijk komt, jammer genoeg ook met de mededeling dat Angry Blackmen daarna even op pauze gaat. Iets om met een bitterzoet verlangen naar uit te kijken. (Tobias)

Black Country, New Road – Ants from up there (4/2)

De Britse band die volgens onze redactie het beste album van het jaar uitbracht, is er nog niet klaar mee. Afgelopen zomer trok het zevental naar Isle Of Wight om tussen lockdownachtige maatregelen en vrijheid door wat tijd met elkaar door te brengen, te jammen en er ontstond uiteindelijk een nieuwe plaat. In tegenstelling tot hun debuut laat de band koste nog moeite gespaard om ons al op het puntje van onze stoel te laten zitten voor wat komen zal. Ze dropten alweer drie singles in de tijdspanne van anderhalve maand en laten ons nu verweest op dat puntje en hun singles grijs draaiend verlekkerd wachten op 4 februari. (Yannick)

Beach House – Once twice melody (18/2)

Victoria Legrand en Alex Scally maakten afgelopen jaar reeds de eerste twee ‘chapters’ bekend van hun aankomende album ‘Once twice melody’. Het tweetal lijkt erin te slagen hun droompop-soundscapes verder uit te breiden met invloeden van neo-psychedelica, ethereal wave en uiteraard shoegaze bijna voortbordurend waar de twee ons vrijwel achterlieten met ‘7’. Beide, in ep-vorm uitgebrachte delen, schopten het tot in ons eindejaarslijstje van beste ep’s. Dat we heel hard uitkijken naar het album, mag dus geen verrassing zijn. (Yannick)

Caroline Polachek – ??? (??/??)

Afgelopen zomer bracht Caroline Polachek volgens ons één van de beste nummers uit van het afgelopen jaar met ‘Bunny is a rider’. Via Instagram kondigde de art pop-queen aan dat haar volgende ‘era’ bij deze begonnen was – en dus zitten ook wij op het puntje van onze stoel reikhalzend uit te kijken naar die volgende plaat. (Yannick)

Cate Le Bon – Pompeii (4/2)

De singles die we al te horen kregen van Cate Le Bons nieuwste langspeler ‘Pompeii’ doen vermoeden dat dit wel eens haar beste album kan worden. De vorige – ‘Reward’ – deed het al niet slecht in onze eindejaarslijst van 2019, dus de verwachtingen zijn hoog. Le Bon nam ‘Pompeii’ op in bijna totale isolatie en speelde alle instrumenten zelf in, enkel de drums werden verzorgd door Stella Mozgawa van Warpaint. (Martijn)

Charli XCX – Crash (18/03)

Afgaand op de reeds verschenen singles, lijkt Charli XCX op haar nieuwe album de hyperpopsound wat achterwege te laten, en een soort eighties-throwback voor te schotelen. In deze tijden is dat niet de meest originele aanpak, maar Charli zou Charli niet zijn als ze die sound niet op een voortreffelijke manier zou brengen. Vooral het triomfantelijke ‘New shapes’ doet ons naar meer verlangen. (Tobias)

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul – Topical dancer (4/3)

Charlotte Adigéry gaat sinds eind vorig jaar volledig als duo door het leven met producer en toetsenist Bolis Pupul. De twee werkten in het verleden al samen waardoor de dynamiek en chemie op zich al aanwezig was. Toch gooiden de twee al hoge ogen met de singles en het concept rond de nieuwe plaat die in maart verschijnt. Hoewel niet op het album, zette ‘Bear with me’ als een heus scudraket de fraaie album-rode loper in gang. ‘Thank you’ was ironisch, ‘Blenda’ verslavend en ‘Haha’ oncomfortabel – maar op een goede manier. Benieuwd hoe de rest van het album zal klinken. (Yannick)

Danny Brown – Quaranta (??/??)

Danny Brown ging langs bij Antony Fantano en bevestigde daar wat de vogeltjes ons al eventjes aan het influisteren zijn: er is nieuw werk op komst. De geruchtenmolen sprak van ‘XL’ (40, naar zijn leeftijd) maar bij Fantano vertelde hij onlangs dat het album ‘Quaranta’ zal heten en ergens dit jaar zal verschijnen. Niet onbelangrijk, in hetzelfde interview gaf hij ook al mee dat TDE’s Ali het album al aan het mixen is en dat is dezelfde gast die ‘Atrocity exhibition’ onder handen nam. Tijd om de dope boy weer uit te laten! Want wat deed die Brockhampton-track waar hij op kwam meedoen ons verlangen naar nieuwe Danny Brown. (Bert)

Denzel Curry – Melt my face, see your future (??/??)

Goed nieuws van Denzel Curry om het nieuwe jaar in te zetten: er komt een album aan. En niet zo maar eentje, want Denzel was zo vriendelijk om meteen de guestlist mee te delen: J.I.D., Kenny Beats, Robert Glasper, Slowthai en Rico Nasty zijn er te vinden. Stacked dus. En wij kwijlen al zonder gene. Curry mist al enkele albums niet meer. Elke plaat is er boenk op en weet zijn krankzinnige energie wonderwel te vatten. Weinig dat ons doet vermoeden dat het hier anders zal zijn. Nu juist nog de releasedatum. (Bert)

Fontaines D.C. – ??? (??/??)

Onze voorspelling dat in 2021 de derde langspeler van dit Ierse vijftal zou verschijnen is helaas niet uitgekomen. De band bevestigde echter recent nog dat die volledig klaar is en hun donkerste en tegelijkertijd meest poppy muziek zal bevatten. Er zijn geruchten dat we in januari een eerste single krijgen en vervolgens een volledig album in de lente – we wachten in spanning af. (Martijn)

Freddie Gibbs & Pusha T – ??? (??/??)

Vooraleer we hier fake news brengen en de wereld op zijn kop zetten, beide heren gaan geen samenwerking aan. Althans, toch niet voor zover we weten. Alleen zouden we praktisch twee maal hetzelfde tekstje moeten schrijven, dus pakken we ze samen. Of het nu Pusha T of Freddie Gibbs is, allebei leverden ze een klassieker af de laatste jaren, beloofden ze vorig jaar een album uit te brengen dat volgens henzelf het album van het jaar zou worden, om daarna niets te droppen. Tussendoor ligt Pusha T in ruzie met jan en allemaal (en het liefst van al met Drake) en blijft Freddie Gibbs een vete uitvechten met DJ Akademics en Gunna (en tal van anderen). Tijd voor de rappers om de money te putten waar hun mouth is en te droppen. (Bert)

Froukje – ??? (??/??)

Uiteraard gaat Froukje komend jaar iets uitbrengen. Het staat niet alleen als pal boven water, nadat ze in 2021 met een zestal nummers de Benelux veroverde. Ze liet evenwel via Instagram al optekenen dat ze aan het werken is aan een volgend project, ep of album who knows. Electropop banger ‘Niets tussen’ en een tweede singletje, een ballad ‘Een teken’ kregen we na de zomer nog van haar, al heeft ze duidelijk al meer nummers klaar om uit te brengen. Wie haar al live aan het werk zag, kon alvast genieten van enkele onuitgebrachte dingen. Een opvallende daaruit is de samenwerking met dat andere Nederlandse fenomeen S10. De avond voor Nederland in lockdown ging, stond Froukje nog in de Amsterdamse Carré en bracht ze het nummer met haar. Een heerlijke voorbode van nieuw materiaal dat ze hopelijk snel zal uitbrengen. (Yannick)

Huerco S – Plonk (25/2)

Zes jaar na het alom gelauwerde ‘For those of you who have never (and also those who have’, komt er een nieuw album aan van Huerco S. De producer maakte in het verleden bloedmooie ambient en experimentele house, maar leek al even te opereren onder andere aliassen. ‘Plonk’ lijkt op basis van de vooruitgeschoven singles echter voor een ander geluid te opteren. ‘Plonk VI’ bevindt zich in hetzelfde universum als bijvoorbeeld Actress, ‘Plonk IV’ leunt dan weer aan bij de dansvloerkant van artiesten als Oceanic of upsammy. Eén ding is zeker, Huerco S staat weer in de spotlights en liefhebbers van innovatieve electronica staan te popelen. (Daan)

Jenny Hval – ??? (??/??)

Vorig jaar liet Jenny Hval het Sacred Bones label voor wat het was en tekende een contract bij 4AD. Daar bracht ze enkele weken geleden nog de single ‘Jupiter’ uit, wat samen met de tour-aankondiging voor 2022 wel eens doet vermoeden dat er nieuw materiaal zit aan te komen. In 2021 leverde Jenny Hval samen met Håvard Volden nog het uitstekende ‘Menneskekollektivet’ af onder de Lost Girls-noemer. (Martijn)

Kendrick Lamar – ??? (??/??)

Kendrick Lamar teasede in augustus zijn nieuwe album met het lanceren van een mysterieuze website. Kung Fu Kenny heeft zich volgens de website maanden teruggetrokken om het album te kunnen maken. Eerder had Thundercat, die een significante bijdrage leverde voor ‘To pimp a butterfly’ al bevestigd dat hij mee had gewerkt aan het album. Het zal tevens zijn laatste release zijn op het TDE label. Volgens de geruchtenmolen is het album opvallend rock georiënteerd. De verwachtingen zijn dan ook torenhoog en kunnen enkel beschreven worden met superlatieven. Alle ingrediënten zijn aanwezig die doen hopen dat dit wel eens het carrière hoogtepunt zou kunnen worden van één van de grootste rappers van deze eeuw. (Ewout)

King Hannah – I’m sorry, I was just being me (25/2)

Je leerde hen waarschijnlijk kennen via Duyster waar hier en daar eens een nummertje durfde passeren van hun debuut-eptje of de cover die ze maakten van Bruce Springsteen’s ‘The trooper‘. Feit is wel dat de band rond Hannah Merrick sindsdien niet heeft stilgezeten – integendeel. In de aanloop van hun debuutalbum strooiden ze met een zelfde kwaliteit aan singles zoals je die op hun eptje kunt terug vinden. (Yannick)

Mitski – Laurel hell (4/2)

Mitski legt met haar drie vooruitgeschoven singles de verwachtingen belachelijk hoog. Vraag is of ze die ook kan inlossen. Met ‘Puberty 2‘ en ‘Be the cowboy‘ bracht ze uiteraard al bijzonder straffe albums uit, maar ‘Laurel hell’ zou zo maar eens haar magnum opus kunnen worden. (Yannick)

Placebo – Never let me go (25/3)

Na acht jaar brengt de Britse rockgroep Placebo eindelijk nog eens een volwaardige langspeler uit. Brian Molko nadert inmiddels de 50, en op 25 maart weten we of hij waardig ouder geworden is of nog steeds doet alsof hij een tiener is die met zichzelf in de knoop ligt. De singles die we reeds te horen kregen, tonen alleszins aan dat het twee kanten kan uitgaan. (Martijn)

Preoccupations – ??? (??/??)

Deze Canadese postpunkers verkondigden in 2021 meermaals dat hun nieuwe elpee klaar was, maar voorlopig is er nog altijd geen releasedatum. Als we de band mogen geloven, zal er terug veel meer gitaar te horen zijn op de nieuwe songs. Op hun huidige tour werden er alvast enkele nieuwe nummers gespeeld. (Martijn)

Rihanna – ??? (??/??)

We gaan het hier niet te luid roepen, want dat heeft RiRi duidelijk niet graag, maar stiekem hopen we toch op een nieuw album van de popster uit Barbados. Haar vorige worp, ‘Anti’, dateert al van 2016. Niet dat ze stil zat of zelfs zal stilzitten, want met haar lingerielijn ‘Savage x Fenty’ of de beautylijn van Fenty zelf verovert ze de wereld. Algauw opent ze zelfs officiële fysieke winkels in de Verenigde Staten. Dus echt veel tijd voor muziek zal er waarschijnlijk niet meer overblijven. Desondanks, hoop doet de zotten in vreugde leven. En wie weet kunnen zij en haar vriend A$ap Rocky elkaar wat motiveren om elk nieuwe heat uit te brengen. (Bert)

Rosalía – Motomami (??/??)

Begin vorig jaar anticipeerden we dat de Spaanse met een nieuw album zou komen. Een pandemie die toch nog nét ietsje langer duurde dan gedacht, zal waarschijnlijk roet in het eten hebben gegooid. Nu weten we echter wél al de titel van de nieuwe plaat en heeft het ‘kleinood’ al een lead-single gekregen met The Weeknd. Voorts zou volgens een statement de plaat evenwel passages krijgen van niemand minder dan Frank Ocean, de beloftevolle Tokischa waarmee Rosalía afgelopen jaar al ‘Linda’ mee uitbracht en de legendarische Tego Calderón. (Yannick)

Swans – Is there really a mind? (??/??)

Start je jaar goed! Steun eens een goed doel. Want Michael Gira, de eindbaas van Swans, is op zoek naar fondsen om het volgende studioalbum in te blikken. Dus hop, haal die betaalapp maar boven en gaan! De historie van Swans zit immers vol met legendarische, verwoestende en revolutionaire albums. Er zal helaas wel nooit meer een nieuwe ‘To be kind’ volgen, al neemt dat niet weg dat al de rest telkens het label ‘gek en geniaal’ kon verdienen en juist onder dat van ‘meesterwerk’ bleef steken. Een goede investering wat ons betreft. (Bert)

SZA – ??? (??/??)

Hoelang wachten we nu al op een vervolg op ‘Ctrl‘? Vier, vijf jaar? De plaat bracht haar meteen richting het voorfront van de neo-soul en bij uitbreiding de hele muziekwereld. Iedereen in 2017 keek plots richting SZA. Mini-tournees en features passeerden wel de revue, maar een single of liever een aanzet voor what’s next ontbrak steeds. Een deel van de ‘fout’ zou daarbij in het kamp van het label, TDE, kunnen liggen die in een sinds verwijderde tweet haar zouden van weerhouden hebben nieuwe muziek uit te brengen. ‘Good days’ zag in 2020 plots het licht en op Soundcloud dropte ze afgelopen zomer een drietal nummers. Wie weet wat 2022 brengt voor de artieste, hopelijk mét een nieuw album onder de arm. (Yannick)

The Cure – ??? (??/??)

Robert Smith loopt al jaren te verkondigen dat het nieuwe album van The Cure “bijna” klaar is. Bij de tour die gepland staat in 2022 (al dan niet met Simon Gallup op de bas) wordt alvast reclame gemaakt voor het “67-minuten durende nieuwe album”, wat ons hoop geeft dat de plaat dit jaar effectief wel eens kan verschijnen. Ondanks dat de laatste studio-worp (2008) er een was om snel te vergeten, zijn we toch zeer benieuwd wat Robert Smith nog voor ons in petto heeft. (Martijn)

The Smile – ??? (??/??)

Toen Thom Yorke, Jonny Greenwood en Tom Skinner prompt op de affiche werden gezet van Glastonbury’s online benefietfestival, ging er een schok door de muziekwereld heen. Een nieuwe groep met Yorke aan het roer? Hoe gaat dat klinken? Veel tijd om na te denken kregen we niet want enkele dagen nadien mochten we al genieten van een twintigtal minuten materiaal van The Smile, die zich een krautrock-achtige sound hebben aangemeten. Geen nieuwe Radiohead-plaat dus, wel eentje van The Smile. (Yannick)

Tristan – ??? (??/??)

Wie Tristan volgt op Instagram weet dat ze het afgelopen jaar volledig in ‘album-modus’ is geweest. Filmpjes van haar achter haar keyboard of in haar home-studio werkend aan de producerskant van de zaak, doet ons vermoeden dat we van al dat werk komend jaar de vruchten zullen mogen horen. De enigste glimp van de plaat die we tot nu toe kregen, vermoeden we, was de innemende single ‘Lesthic’ die ze in 2020 dropte. (Yannick)

Wet Leg – Wet Leg (8/4)

Sinds deze zomer brengen Rhian Teasdale en Hester Chambers heerlijk minimalistische indierock-tunes uit als Wet Leg. De bal ging vrijwel snel aan het rollen toen het tweetal het fantastische ‘Chaise longue’ uitbracht en door allerlei outlets werd opgepikt. ‘Wet dream’ bevestigde en sinds enkele weken kunnen we evenwel ‘Too late now’ en ‘Oh no’ grijs draaien. (Yannick)

Zwangere Guy – ??? (??/??)

Is er iemand die gelooft dat Zwangere Guy dit jaar niets dropt?! Of het nu solo dan wel met Stikstof is, sinds 2017 kwam er ieder jaar wel een album uit van de rapper, dan wel van de groep. Onvermoeibaar lijkt Zwangere Guy te zijn en dus gokken we er op dat hij dit jaar ook wel weer het een en ander te zeggen zal hebben. Althans, we hopen het. Want deze laatste vijf jaar waren een ware renaissance voor de Belgische hiphop en rapwereld. Niet in het minst door deze baas. (Bert)