Bed Rugs bouwt betoverende kaartenhuisjes in Het Bos

door Annelore Peeters

Een dikke week geleden verscheen ‘Hard fun grand design’, het derde album van de Antwerpse psychrockband Bed Rugs. De plaat bevat 26 nummers: dubbel zoveel muziek voor dubbel luistergenot. Gisteren verhuisde het vijftal een deel van dat labyrint naar Het Bos voor een tocht langs de meest uiteenlopende oorden, gaande van opzwepende euforie tot broeierige Oosterse horizonten. We hebben al heimwee.

Na het verbazingwekkende Nederlandse psychrockgeweld van The Homesick, opende het vernieuwde Bed Rugs de avond net als de recentste plaat met ‘Each side’. Meteen viel de ongedwongen houding op, waarmee ze de concertzaal omtoverden tot een psychedelisch luilekkerland waar niks moet en alles mag. De visuals van Jonas Govaerts wakkerden die sfeer verder aan. Van een raketlancering tot actrices uit fifties-films en van een wilde rivier tot ronddansende Disney-figuurtjes: tijdens elke song werd je getrakteerd op een kleurrijk spektakel. Ook de icoontjes van de opvallende platenhoes – één voor elke song – passeerden meerdere keren.

Een allegaartje van songs op plaat verzamelen en visualiseren is één ding, maar om dat alles ook live goed over te brengen, is geen evidentie. Nummers als ‘Risky trade’, ‘Violent fiction’ en ‘Exotica’ bleken live allemaal complexe kaartenhuisjes die de band moeiteloos ter plekke opbouwde . Charmant om te zien hoe al die hoekjes, kantjes en franjes tot een sierlijk geheel aan elkaar werden gelijmd. Memorabel was ook de gastbijdrage van Kay Habets, die de groep begeleide op een middeleeuwse draailier. Zo kregen ‘Whirl’ en ‘The cunning’ een opzwepend randje dat om een dansend publiek smeekte. Ook tijdens ‘Influenza’ en ‘Laurels’ was het dansen geblazen.

In de bisronde kregen we alsnog ouder werk te horen – iets wat de band naar eigen zeggen nauwelijks doet. En zo weerklonk ‘Specks’ door de boxen, onthaald met veel enthousiasme. Voor de heerlijke, zwoele vibe van ‘Spreads’ mochten we een laatste keer onze beste danspasjes bovenhalen.

Bed Rugs haalde alles uit de kast om ‘Hard fun grand design’ te vieren. De band voerde ons mee in een zwoele koortsdroom van zweverige psychrock die ons doet verlangen naar meer.

Bed Rugs speels binnenkort in Brugge (Cactus, 22.06), Brussel (Beursschouwburg, 23.06) en is deze zomer op 3 augustus te zien op Linkerwoofer in Antwerpen.

In Het Bos kan je binnenkort onder meer Dvtch Norris (31.05) aan het werk zien. Tickets en info vind je op de website van de zaal.