DJ Krush, Up High Collective en Moodprint zorgen voor geniale avond in Cactus Club, 25 maart 2016

door Daan Leber

Cactus is duidelijk van plan om Sonar Sounds nieuw leven in te blazen. De op leftfield hiphop en electronica gerichte concertreeks programmeerde in de laatste maanden onder ander Flako en Vuurwerk. Ook Black Milk staat nog op het programma, maar vrijdag was het de beurt aan de legendarische DJ Krush.

dj krush

Eerst was het echter aan enkele Belgische voorprogramma’s die ook perfect binnen het plaatje van Sonar Sounds passen. Moodprint en Up High Collective toonden de subtiele veelzijdigheid die Tangram Records de wereld ingooit. Die eerste hield het, waarschijnlijk door de nog wat magere opkomst, eerder aan de rustige kant. Zijn jazzy hiphopselectie zorgde voor een aangename vibe, die af en toe wat deed denken aan Flying Lotus’ ‘You’re dead’. Tussendoor sprong ook een nummer van Madlib, onder zijn Quasimoto alter ego, in het oog. Naar het einde van zijn set ging Moodprint een mellow en soulvolle kant op.

Het contrast met Up High Collective kon niet groter zijn. Het duo pleegde een aanslag op de zintuigen. De beatsalvo’s zorgden in combinatie met een stroboscoop in overdrive voor een auditief-visueel spektakel. In de set kwam voornamelijk eigen werk aan bod, dat nog het best kan omschreven worden als elektronische bliepjes en blopjes, maar het deed ook denken aan wat Flying Lotus (ja, alweer die) uit zijn vingers zou schudden mocht hij een paar jaar later begonnen zijn met muziek maken. In de voornamelijk instrumentale set passeerden genoeg nummers de revue met gesamplede stemmen om de afwisseling te bevorderen. Al was dat niet perse nodig omdat de onvoorspelbare drops voor genoeg variatie en spanning zorgden.

Hoofdact DJ Krush toonde zijn appreciatie voor Up High Collective uitvoerig en ging nog even verder op hun vibe. Vervolgens schakelde hij toch over naar een meer hiphopgericht geluid, maar vaak met een twist. De grens met dubstep (de goeie, niet de brostepverbastering) was op bepaalde momenten behoorlijk dun. Door de live-scraching en ingenieuze platenkeuze was het makkelijk om linken met DJ Shadow te leggen. Geconcentreerd gebogen over zijn platenspelers, gaf de Japanse dj het begrip turntablism een lijf. In de anderhalf uren durende set passeerden verschillende stijlen. Er werd even makkelijk ambientachtige hiphop gedraaid, als hiphop met een hoger tempo. De rode draad doorheen dit alles werd gevormd door denderende beats die door de zaal kaatsten. Als “bisset” mocht het wat ludieker, en onder andere Queen, ‘Imagene’ en The Fugees werden vakkundig naar het publiek gejaagd. Het resultaat was een van de betere optredens die uw dienaar dit jaar al heeft mogen aanschouwen.

Cactus Club heeft nog een mooi voorjaar voor de boeg met optredens van Kneedelus, Black Milk en natuurlijk het festival More! Music. De volledige kalender, info en tickets vind je hier.