Header image

Dua Lipa soleert naar kroontje van queen of pop in het Sportpaleis

door Yannick Verhasselt

Enkele jaren geleden was Dua Lipa al niet weg te slaan uit hitlijsten. Dat ze enkele jaren later ook (pop)critici zou verbluffen waarmee ze zich in het hoogste echelon van popmuziek zou cementeren, hadden waarschijnlijk minder mensen gedacht. ‘Future nostalgia‘ was de perfecte plaat op het perfecte moment. Ironisch genoeg een moment waar heel veel mensen thuis zaten en concertzalen noodgedwongen de deuren moesten sluiten. U kent de riedel wel al. Gisterenavond soleerde de Britse met die gelauwerde plaat naar het felbegeerde kroontje van queen of pop met een show en présence om ‘u’ tegen te zeggen.

In plaats van élk muziekblad af te schuimen voor interviews en promotournees af te werken, kon Dua Lipa gezien de staat van de wereld lustig werken aan een show die staat als huis. Dat vertelde ze ook na een halfuurtje hits de ramen uitgooien, waarbij ze eveneens haar gigantische crew en uiteraard fans bedankte. De show startte overigens een beetje zoals wanneer je een film gaat bekijken, met wat credits en opzwepende muziek. Hier: ‘Physical’ en de tiental dansers die met visual, naam en nickname aan ons werden voorgesteld – en die bovendien een grote meerwaarde speelden in de show die Lipa bracht.

De hits werden van bij het begin al meteen afgehaspeld alsof het niets was. Zo passeerden binnen het eerste halfuur al het eerder genoemde ‘Physical’, oudje ‘Be the one’, ‘New rules’ en ‘Break my heart’. Jammer genoeg blijft het voor de rest van de avond ook bij die twee nummers uit haar verder prima debuutalbum. Na een eerste kostuumwissel krijgen we vooral nummers voorgeschoteld van de nieuwe plaat. Op ‘We’re good’, wordt Lipa meer dan eens zwoel in haar danspasjes – hier en daar vergezeld en omhuld door haar dansers. Ook op ‘Good in bed’ versiert ze het Sportpaleis zonder veel moeite.

Angèle stond gisteren (jammer genoeg) in Poitiers. Dus was er in tegenstelling tot eerder deze week in Londen geen acte de présence van onze eigenste chérie de pop. Desalniettemin verpinkte het publiek het niet om hun longen uit het lijf te zingen op de gigantische hit. Het Sportpaleis daverde voor de zoveelste keer op hun grondvesten. Via enkele rolschaatsers die knappe danspasjes deden op de catwalk als de dansers van Lipa op een knap ingezette mix, werden momenten waarbij Lipa in de coulissen dook om van kledij te wisselen overigens goed opgevangen.

In de laatste rechte lijn stonden vooral de samenwerkingen met andere artiesten centraal. Denk aan ‘One kiss’ met Calvin Harris, ‘Electricity’ met Silk City of dé hit van 2021: ‘Cold heart’ met Elton John. Deze werden gebracht op het mini-podium op het einde van de catwalk waarbij Lipa sierlijk omringd werd door haar dansers. Lipa brengt de nummers steevast op zo’n energieke en fraaie manier, waar je enkel maar bewondering voor kunt hebben. Zonder het te beseffen, fietst ze ons aan een ijl tempo door ‘haar’ pop-universum. Hoewel er weinig tijd en ruimte is om méér, of een andere kant van Lipa te zien, zie en voel je in alles wat ze op het podium doet ze aan het genieten is. Die gelukzaligheid weet ze dan ook moeiteloos over te brengen ook al is de zaal zo groot.

Ten slotte wordt ze in een glitterpakje nog even de lucht in geheven tijdens ‘Levitating’. Via een extended version, daalt ze in de tweede helft nog even neer om nadien heel kort te verdwijnen en de show af te sluiten met de titeltrack van de nieuwe plaat. Wie z’n ogen even liet afleiden, zag het de videowall op het podium overigens Pink Floyd-gewijs een planeet worden verguld in psychedelica. Na enig giswerk gooide ze de allerlaatste hit die ze vanavond nog niet het Sportpaleis had laten horen met ‘Don’t start now’ er ook nog uit. Via enkele confettikanonnen stuurde ze fans met een brede glimlach dan wel kippenvel en een gigantische high huiswaarts.

Circus Nostalgia daalde gisteren in al z’n glorie neer in het Sportpaleis. Dua Lipa bewees gisterenavond nu ook live dat ze tot de overtreffende trap behoort van de popmuziek hoort. Waar sommige popartiesten live kunnen vervallen in simpliciteit, zagen we een artieste die puur vakmanschap brengt voor de masses, met een show die tot in de puntjes was afgewerkt.

Vanavond staat Dua Lipa nogmaals in het Sportpaleis (tickets en info).