Foto’s en verslag Angel Olsen + Ella the Bird, Ancienne Belgique Brussel, 10 oktober 2014

door Caroline Vandekerckhove

Terwijl het Brusselse BRNS de grote zaal inpalmde voor hun eerste echte albumvoorstelling, namen wij de trap naar de knusse en uitverkochte ABClub voor een avondje indrukwekkende vrouwenstemmen.

Angel Olsen en Ella the Bird concerteerden op 10 oktober in de Ancienne Belgique. Onze fotografe Caroline Vandekerckhove was erbij. Het verslag is van Tiffany Devos. 

Voorprogramma Ella the Bird is de alias van singer-songwriter Siobhan Wilson. De brunette uit Schotland leefde even in Parijs en durfde tussen de lyrics van haar charmante gitaartokkelliedjes wel eens een lijntje taal van de liefde gooien. Ook om het publiek op haar schattige manier toe te spreken, groef ze naar haar beste Frans en maakte ze ons enthousiast met haar eigen opgetogenheid over Angel Olsen. Vijf nummers lang kon de zangeres ons boeien – langer zou tricky geweest zijn – met enkel een gitaar, even een piano voor de cover van Neil Young en de unieke aantrekkingskracht van haar hoge stem.

De leegte van het podium verraadde een ‘keep it simple’-ethiek voor de folkrock van singer-songwriter Angel Olsen en haar driekoppige band. In tegenstelling tot Ella leek Angel er echter niet veel zin in te hebben. Het kunnen niet allemaal goofballs à la Sharon Van Etten zijn, maar toch, soms leek de strenge blik van de zangeres boze-schoonmoeder-proporties aan te nemen terwijl ze net over een sneeuwwitjessnoetje beschikt. Het ging zelfs zo ver dat we in ons boekje ‘muzikaal sterk, onderkoelde sfeer’ noteerden.

Haar nogal defensieve façade smolt echter plotsklaps wanneer halverwege de set zich een eerste lachje onttrok. Vanaf dan ging het er losser en leuker aan toe op het podium. Het werd duidelijk dat de hoestjes die we hoorden kwamen omdat Angel ziek was en nadat ze een grapje maakte over hug-a-drummer-day, kwam er zelfs een “We’re here to have fun” uit. Van daaruit vertrokken we voor een optreden dat op vele vlakken heel sterk was. Songs uit haar debuut, ‘Half way home’ kregen door the band treatment meer vlees aangemeten waardoor ‘Acrobat’, die door de frontvrouw traag en alleen met een lege blik in de ogen ingezet werd, ons wegwowde. Ook de songs uit Burn your fire for no witness’ werden flink versterkt. ‘High & wild’ promoveerde zich tot een langgerekt kookpunt van de set waarin de drummer in de opwinding zelfs zijn dempdekentje verloor en de twee minuten ‘Forgiven/forgotten’ maakten brandhout van ons hartje.

Als slot stuurde de Amerikaanse haar groep weg om op haar eentje ‘Iota’ te brengen en ons voor een laatste keer mee te zuigen in haar teksten. Dat was echter buiten encore ‘Lights out’ gerekend, waardoor we dan toch zes nummers uit haar nieuwste worp te horen kregen. Veel te weinig, want een klein uurtje is te kort, Angel.

Setlist:

Free
Hi-five
Drunk and with dreams
Stars
Acrobat
Tiniest seed
High & wild
I’m a stranger here
May as well
Forgiven/forgotten
Sweet dreams
Iota
__________________________
Lights Out

De AB programmeert in de komende weken nog onder meer FKA twigs (16.10), Shabazz Palaces (21/10) en Is Tropical (22/10). Info, tickets en de volledige concertkalender vind je op de website van de concertzaal.