Foto’s + verslag Dour Festival dag 1, 15 juli 2015

door Xavier Marquis

Dit jaar duurt Dour Festival maar liefst vijf dagen! Survival of the fittest! Woensdag overleefden we alvast en schreven we ook nog een kort verslag over de bandjes die we zagen.

Op woensdag 15 juli openden onder andere Jungle en SBTRKT Dour 2015. Foto’s deze eerste festivaldag zijn van Xavier Marquis. Het verslag is van Thomas Konings.

Door een gigantische opstopping op weg naar de weide (mensenstromen richting camping en festival botsten tegen elkaar) kwamen we met wat vertraging bij de main stage. Daar speelden de Bee Gees op beats ofte Jungle hun steevast enthousiast onthaalde liveshow en wisten ons daar toch aardig mee te charmeren. Want waar de band haar eerder genuanceerde geluid vanop plaat live inruilde voor een minder subtiele sound, won de set daardoor aan enthousiasme. Laat dat net zijn wat we in een bijna Dour-opener zochten. Op die manier konden we bijna vergeven dat de groep steeds weer hetzelfde trucje toepasten, al werkte het dus wel, en dat met name in de fijne afsluiter ‘Time’.

Vervolgens mocht SBTRKT de bühne op en als onze oren zich tussen de duizend “Doureuhhh”-kreten juist konden scherp stellen, dan hoorden we de artiest zeggen nog nooit voor zo’n groot publiek gestaan te hebben. We zouden het alleszins meteen geloven, want het geluid dat de Brit over de weide spreidde, klonk niet meteen aangepast aan de omstandigheden. Vooral de vocals en synths ontbraken en hoewel we het zeker op prijs stelden dat Jerome en co een organisch groepsgevoel probeerden te creëren, pakte net dat vaak slecht uit en overheersten drums en bassen het geheel. Dat bleek extra jammer omdat de producer een zanger meegenomen had en diens meerwaarde nooit echt helemaal tot uiting kwam. Uiteindelijk bleken zo een remix van Radioheads ‘Lotus flower’ en het instrumentale ‘Lantern’ de onverwachte hoogtepunten van de show, omdat het drietal live alle elementen daar wel netjes op mekaar kon afstemmen.

De heren van 2manydjs zagen er live oud en netjes uit en eigenlijk klonk de dj-set waarmee de broertjes Dewaele de eerste, weliswaar korte festivaldag afsloten ook precies zo. Op die niet bepaald geslaagde Jungle-remix na, kregen we electroplaatjes voor de kiezen die eerder belegen aanvoelden en nergens echt risico’s durfden te nemen, maar vast al ergens wel hun waarde hadden bewezen. Hoe je het draaide of keerde: ze wisten met een reeks aaneengeschakelde drops de weide in vuur en vlam te zetten. Op Dour zoeken we wel eerder spannende acts dan Tomorrowland-feestjes en helaas had de performance van Zaki’s zonen iets te veel van het tweede weg.

Dour gaat nog vier dagen door met onder andere Deerhoof en Young Fathers. Ook daarna bestaat het dorp nog, maar dan zijn er minder optredens.