Foto’s en verslag Rock Zottegem dag 1, vrijdag 11 juli 2014

door Caroline De Meyer

Foto’s Caroline De Meyer, verslag Emily Grifiths

Dit weekend bezorgt de enthousiaste festivalganger ongetwijfeld een hoop keuzestress. Naast de topaffiches van Les Ardentes en het Cactusfestival doet immers ook Rock Zottegem een stevige duit in het zakje met onder andere Channel Zero, The Sisters Of Mercy, Europe, UB40 en White Lies. Na een weekje regen is het festivalterrein al behoorlijk modderig, al kijkt niemand daar nog van op.

Op deze eerste dag is het School is Cool dat het publiek opwarmt voor het stevigere  werk. De tent staat nog niet stampvol , maar wie zo vroeg al op de wei raakt krijgt wel een mooie beloning van de succesvolle band. De Belgen raken steeds meer gewend aan hun oorlogsjasje en rauwere songs, zodat het enthousiasme op het podium bij ‘The World is Gonna End Tonight’ en ‘Warpaint’ vlug overspringt op Zottegem.

Shantel & Bucovina Club Orkestar is vandaag de vreemde eend in de bijt. Terwijl de zwarte metalshirts steeds meer de overhand nemen op de weide, haalt het orkest het onderste uit de kan om Zottegem mee te krijgen. Dat duurt wel even, tot de vrouwelijke Balkan Beats-fanaten zich een weg naar het podium banen en daar eindelijk het feestje stevig inzetten.

Voor de eerste echte knal aan de Bevegemse Vijvers is het wachten op de mannen van Channel Zero. Franky Desmedt-Van Damme zweept de tent op als een bulderende stier met ‘Suck My Energy’ en ‘Kill All Kings’ zodat Rock Zottegem snel verandert in een zwetende massa. Wanneer een deel van die dampende fans dan nog op het podium wordt uitgenodigd om de set af te sluiten, is de kers op de rocktaart compleet.

Ongeveer 12.000 festivalgangers verzamelen zich uiteindelijk voor de Zweden van Europe. Joey Tempest en de zijnen hebben er zichtbaar plezier in en tonen met ‘Superstitious’ en ‘Rock The Night’ dat ze heel wat meer kunnen dan ‘The Final Countdown’.  Zottegem laat zich met plezier meeslepen in de old skool rockshow waarin de gebruikelijke gitaarsolo’s en stevige vocale uithalen niet ontbreken.

Dat was nog niks vergeleken met het brute geweld van The Sisters of Mercy. De hele dag waren er al bijzonder veel fanshirts te zien van de Britten zodat het dak er vrijwel meteen af gaat wanneer de band zijn langverwachte opwachting maakt met ‘More’.  Wie aanwezig was bij hun concert in de AB eerder dit jaar, kon al voorspellen dat de new-waveshow vooral bestaat uit heel wat meezingers als ‘Alice’ en uiteraard ‘Temple of Love’. Als festivalsfeermaker kan deze set dan ook wel tellen.

Afsluiten doet Rock Zottegem met The Subs. Ondanks het wel erg late uur weten de Belgen een groot deel van de tent lang bij te houden met ‘The Face Of The Planet’ en knaller ‘Kiss My Trance’. Het festival mag de eerste dag alvast een succes noemen.

Rock Zottegem programmeert vandaag nog onder andere White Lies en UB40. Meer info en tickets vind je hier.