Jaguar Jaguar toont zich klaar voor grotere podia in de AB Club

door Quinten Jacobs

Jaguar Jaguar moet zo ongeveer de snelst groeiende Belgische band zijn van de afgelopen maanden. De Antwerpenaren losten in november, schijnbaar uit het niks, debuut-ep ‘Montjoi’ na een vakantie in Spanje en belanden prompt in De Afrekening en op bijna alle grote clubpodia ter lande. Nu was ook de AB aan de beurt en met een ruim op voorhand uitverkochte Club, zou het een van de laatste keren kunnen zijn dat Jaguar Jaguar in een klein zaaltje te zien was.

Archieffoto door Sanne Gommers

Support van dienst was Simon And The Stoners, dat meteen zijn allereerste liveshow ooit speelde. Nog opvallender was dat het om een solo optreden bleek te gaan, waarbij frontman (Simon?) elk nummer optrok uit een loop van bas en gitaar, met daaronder elektronische beats en samples. Gewapend met enkel zijn elektronische gitaar, het loopstation en zijn teksten (netjes uitgeprint voor hem uit liggend), charmeerde Simon and the Stoners enorm. Groovy baslijnen met Mac DeMarco-gitaartje op hoorden we al talloze keren, maar met de Jamie XX-beats eronder uit een ‘’nieuw nummer van gisteren’’, werd zijn sound plots toch uniek. Met wat humoristische bindteksten en een King Krule-versie van ‘Magnolia’ van J.J. Cale er nog bij, was het allereerste optreden van Simon and the Stoners gewoon heel behoorlijk.

Vier nummers telt de ep van Jaguar Jaguar, en dus was het uitkijken naar veel onuitgebracht materiaal in de AB. Met de deur in huis, die nieuwe nummers klonken goéd. Nu eens Jungle (die hoge backing vocals!), dan weer erg 80’s en funky, maar altijd heel dansbaar. Enkel ‘Fever’ viel wat uit de toon, dat drijft op een doodsimpel synthriffje en voor de rest vis noch vlees lijkt te zijn. Niet onlogisch aangezien de band nog maar een dikke zes maanden nummers bestaat. Kwam de AB dan te vroeg? Nee, zeker en vast niet, want met lang uitgesponnen spanningsbogen, aanzwellende synths in zowat elke bridge en een herhaling extra van het refrein in de hitjes (‘Tricks, So long’), kent Jaguar Jaguar al alle trucjes van de foor. Klaar voor grotere podia dus, want de band vindt uitstekend het evenwicht tussen voldoende toegankelijkheid voor het grote publiek en genoeg hipstergehalte voor de doorsnee indie-nerd. Puristen zullen zeggen dat het allemaal wel heel gladjes, braaf en afgelikt is, maar zolang het fris, dynamisch en speels blijft klinken, zit Jaguar Jaguar wat ons betreft op het rechte pad.

In bisnummer ‘Kind’ gooide de band voor het eerst zijn coolness even overboord voor een onverwacht stevige outro waarin drummer Ruben Vanhoutte de teugels liet vieren, en dat was heerlijk. Meer van dat guys, en dan komt het helemaal goed met Jaguar Jaguar.

In de Ancienne Belgique kan je binnenkort Neneh Cherry (02.03), HEALTH (04.03) en SWMRS (07.03) aan het werk zien. Een volledig overzicht van alle concerten vind je op de website van de zaal.