Mismatch nekt een kans op een dansbare avond bij DJ LAG en Electric Electric in de Botanique

door Anton Creemers

Het moest een duister avondje dansen tijdens de laatste show van zaterdag op Les Nuits, althans zo werd het aangekondigd. Laat het dan toch een beetje vreemd zijn dat je dat enerzijds in de Rotonde (de minst dansbare zaal) organiseert en anderzijds een trio stevige herriemakers in de vorm van Electric Electric laat openen. Gelukkig konden de hypnotische ritmes van DJ Lag de dansbenen nog wat opwarmen.

Het was een drukte van jewelste in en rondom de Botanique en stevige bassen verwelkomde het publiek dat zich laat op de avond nog langs de Kruidtuinlaan naar boven werkte. Met vijf ingeplande concerten was dit namelijk de drukste avond van Les Nuits.  Al dit rumoer veroorzaakte evenwel de verwachting voor een goed gevulde zaal maar helaas. De mannen Electric Electric lieten het niet aan hun hart komen en bombardeerde het publiek met hun loeiharde krautrock. Door middel van lang uitgewerkte nummers verleiden ze het oudere deel van het publiek tot een headbang-poging, al vergooide ze een deel van dit succes door bij momenten gewoon pure noise door de boxen te laten schallen. Toch verlieten de Fransen het podium onder luid applaus van het publiek dat echter daarna prompt de Rotonde verliet en vervangen werd door jongere en meer diverse toeschouwers. Zestien euro een vijftig minuten te lang uitgesponnen elektronisch geïnspireerde punkrock leek ons toch wat veel.

Dansbaarder ging het er zoals gezegd aan toe bij DJ Lag die geen moment van zijn settijd onbenut liet door tijdens de soundcheck al plaatjes beginnen te mixen. De gqom-percussie dreef de temperatuur  in de zaal op, maar het waren te lange overgangen waar de bassen weg werden gelaten die het kookpunt niet deden bereiken. Gaandeweg kwam de Zuid-Afrikaan meer in het ritme en met knallers als ‘Ice drop’ en ‘Hhaibo’ van Forgotten Soulz danste het publiek zich uit de naad. Het was ironisch echter de sterke maar enigszins monotone punch van gqom die na 40 minuten zwaaien met ledematen, de wind uit zijn eigen zeilen haalden. Het nieuwe was er vanaf.

Het was dus aan de afsluiter Lawrence Le Doux om nog wat fleur in de avond te brengen. Jammerlijk genoeg voor de bebaarde kolos had driekwart van het al niet al te grote publiek er de brui aangegeven. Een nobele poging van de Belg om nog door zijn stevige platenzak te snuffelen naar dat ideale nummer, maar het waren parels voor de zwijnen.

Een verzadigde concertavond leek deze mismatch qua programmatie de doodsteek hebben gegeven. Jammer want zowel DJ Lag en Electric Electric hadden zeker baat aan elk een correct muzikale context. Dansplaatjes en punkrock gaan nu eenmaal niet zo goed samen. Less is more lijkt een mooie quote om af te sluiten.

In de Botanique kan je binnenkort nog naar Superorganism (09.05), BØRNS (22.05) en Snail Mail (23.05). Een volledig overzicht vind je op de website van de zaal.