Verslag Asaf Avidan, Sziget Festival, 11 augustus 2015

door Emily Griffiths

Helemaal vreemd is het niet dat Asaf Avidan op Sziget een prominente plek op de main stage toebedeeld krijgt. Hoewel de meesten hem enkel herinneren van ‘Reckoning song’, heeft de Israëlische singer-songwriter inmiddels vijf albums op zijn conto staan. Nu zijn recentste plaat ‘Gold shadow’ in de rekken ligt en de man behoorlijk wat succes boekt met deze mengelmoes van soul, indiepop en zelfs ettelijk stroken country, staat de man hier best op zijn plaats.

asaf avidan

Dat Budapest beseft dat Avidan meer is dan een one hit wonder, bewijst de grote menigte – gekleurd met Israëlische vlaggen – aan het hoofdpodium. Het zal nochtans geen sinecure worden voor de zanger om zijn publiek vast te houden, al maakt het heerlijk theatrale karakter van de show dit nog best amusant om naar te kijken. In ‘Hoist up the colors’ gaat de hoogst aparte falsetto stem al meteen zodanig de hoogte in dat de haren op je rug recht overeind gaan staan, terwijl ‘Over my head’ met momenten zo dramatisch wordt dat het afwachten valt of er hier werkelijk tranen gaan vloeien.

Het huiskamergevoel dat Avidan zo graag creëert, slaat het ene moment aan en het andere dan weer net niet. ‘Different pulses’ weet met zijn dynamisch en machtig refrein te boeien, ‘Growing tall’ blijkt dan weer net van het goede te veel voor ‘One day/Reckoning song’ wordt ingezet. Met deze laatste heeft Budapest meteen zijn eerste echte meezinger van de dag te pakken en komen we uit op een score van acht punten voor sfeer en gezelligheid.