Verslag Shlohmo + Purple, VK Concerts Brussel, 24 mei 2015

door Mattias Goossens

Een als zweethut verdoezelde cannabisplantage zonder lichtinval of zuurstoftoevoer, dat is waar wij ons in de parochiezaal van VK een uur lang waanden. Shlohmo stelde er zijn jongste album ‘Dark red’ voor en deed dat met een subtiel gevoel voor dramatiek.

Purple, één van de bevriende muzikanten van het door Shlohmo mee opgerichte WEDIDIT-collectief warmde op. Van achter zijn paneeltjes declameerde hij in ware How To Dress Well-stijl wanhopig melancholische vocals over hetzelfde soort claustrofobische elektronica waar het hoofdprogramma tegenwoordig ook al te graag van smult. De toon was gezet, de eerste kleren gingen uit.

shlohmo

Het had dan ook een enorm hitsige bedoening kunnen worden. Net als op ‘Dark red’ werd de fundering van Shlohmo’s soundscape gelegd met ‘Ten days of falling’. En net als op de plaat lag de rest van het optreden in diezelfde lijn. Oké, we snappen dat je ter promotie van je nieuwe album vooral uit dat materiaal wilt putten, maar wanneer dat nieuwe werk vrij monotoon is, leg je jezelf wel een enorme handicap op. Zeker wanneer je, zoals Shlohmo, beschikt over een erg gevarieerde back catalogue die verschillende stijlen omvat. Geen uitstapjes naar ‘s mans vele ep’s dus, wat hier en daar tot binnensmonds gevloek leidde.

Wel was het een goede zet van Henry Laufer om een gitarist en drummer mee te nemen op tour. Het gaf de nummers een organisch kantje, wat welkom was gezien de beklemmende werking die ‘Dark red’ heeft, zelfs na meerdere luisterbeurten. Het was echter heerlijk om meegevoerd te worden op een donkere trip tijdens bijvoorbeeld ‘Meet ur maker’ of ‘Slow descent’. Na een uur gingen de lichten al weer aan, terwijl we het gevoel hadden dat er nog heel wat meer in zat. Degelijke show, al mag de artiest in de toekomst terug wat meer licht laten binnensijpelen in de donkerrode kamer waar hij ons een uur lang in opsloot.

In VK kan je binnenkort Dan Deacon (14.07) en Oddisee (23.09) aan het werk zien. Info en tickets vind je op hun website.

Lees hier onze review van ‘Dark red’.

Shlohmo op Facebook

Purple op Facebook