Verslag Tacocat, Café Video Gent, 4 november 2014

door Pieter Malliet

Een toepasselijker sluitstuk voor Tacocats bevlogen punkrockset dan Bikini Kills ‘Carnival’ hadden we zelf nauwelijks kunnen bedenken. Niet alleen is vooral het vroegere werk van het viertal uit Seattle voor een groot deel schatplichtig aan deze Riot Grrrl iconen, maar ook brengt frontvrouw Emily Nokes op het kleinschalige podium van Café Video, met tamboerijn in de hand, het soort huppeldans ten tonele waar Kathleen Hanna reeds jaren geleden een patent op nam.

Het is haar evenwel zichtbaar op het lijf geschreven en van bij openers ‘Cat fancy’ en de ultra-aanstekelijke single ‘Bridge to Hawaii’ weten de Amerikanen het publiek volmondig te enthousiasmeren. Dat geen enkele song voor een andere moet onderdoen in catchyness, helpt natuurlijk ook flink mee. Waar Nokes’ vocalen tegelijk krachtig en diep voor de dag komen, lijkt de door een solide ritmesectie gedragen energieke gitaarpunk een ideaal recept om hersenloos wat akkoorden op te rammen. Niet zo voor Eric Randall echter die zich met zijn vernuftige spel presenteert als een soort Pete Townshend van de alternatieve rock.

nvm

Naast ouder materiaal als ‘Sk8 or die’, ‘Psychic death cat’ en enkele nummers uit debuut ‘Shame spiral’, concentreert de band zich hoofdzakelijk op het dit jaar verschenen ‘NVM’, inclusief de The Crabs-cover ‘Alien girl’ waartijdens Randal moeiteloos de lead voor zijn rekening neemt, terwijl hij doorgaans enkel mee de backings verzorgt. Zijn erg potentievolle stem werkt trouwens prima samen met die van Emily Nokes. In zijn geheel merken we bovendien op dat de groep een samenhorigheid en kameraadschap uitdraagt die onmiskenbaar zijn invloed heeft op het gestroomlijnde samenspel.

Tacocat brengt een complexloze en uiterst melodieuze punkrockshow op de planken. Het erg spontaan overkomende kwartet spreidt een enorm spelplezier tentoon dat dan ook in hoge mate afstraalt op de aanwezigen. Wij hebben alleszins allerminst spijt dat we erbij waren.

Café Video programmeert binnenkort onder andere Hunt (17.11), The Proper Ornaments (24.11) en Love Inks (25.11). Een volledige concertkalender vind je hier.

Tacocat Facebook