Verslag The Horrors in Le Grand Mix op 10 december – gebrek aan pit en interactie

door Vincent Coomans

Nederlands was deze keer niet de voertaal in de Franse concertclub Le Grand Mix. Het merendeel van de Belgen die The Horrors live aan het werk wilden zien, trokken afgelopen donderdag naar de Ancienne Belgique. Dat de band ook in Frankrijk flink wat fans heeft, is duidelijk merkbaar. De zaal zit afgeladen vol voor de Britse band, die er vooral werk uit het nieuwe en vol lof onthaalde derde album ‘Skying’ wil brengen.

Toen The Horrors voor het eerst met materiaal naar buiten kwamen, kon je hun muziek nog het best in de punkscene situeren. Inmiddels is dat wel veranderd, al zijn de jongens dat genre nog steeds genegen. Dat verklaart waarom de Amerikaanse punkband Cerebrall Ballzy de concertavond mocht openen. Veel meer dan hanging out, running away from the cops, eating cheeseburgers, not going to school, skateboarding, drinking beer really fast en not liking the cops hebben we niet begrepen.

De muziek die het vijftal bracht, had nog het meest weg van de punkglorie Sex Pistols, al bleek de zang van de energetische frontman Honor Titus veel minder verstaanbaar. Cerebrall Ballzy zorgde er wel voor dat er op het podium meer te zien was dan bij een ander doorsnee voorprogramma. Met een geweldige punkattitude en een ferm gedrogeerde kop – althans dat vermoeden we – kwam deze band de punten op de i zetten. Het mag dan wel ons ding niet zijn, we hoorden toch punk met flinke weerhaken.

Nauwelijks een halfuur later namen The Horrors het van de Amerikanen over. Als we één band hoog in de eindejaarlijsten zien eindigen, dan is het dit gezelschap rond Faris Badwan wel. De Britse groep bracht met ‘Skying’ een gloednieuw album op de markt. Waar hun live prestaties eerder weleens betwist werden, leken The Horrors die stereotiepe uitlating in Le Grand Mix te willen ontkrachten. Snedigheid, ritme en mysterie waren de codewoorden om hun passage onvergetelijk te maken. Daarvoor plukte de band zowel uit ‘Skying’ als uit voorganger ‘Primary Colors’. Het was zelfs bevreemdend te moeten horen dat zelfs ‘Oceans Burning’, het beste nummer van de plaat, de setlist niet eens haalde. Andere songs als ‘Changing the Rain’, ‘I Can See Through You’ en ‘Endless Blue’ deden dat wel. Dit laatste lied scheurde en bracht de snedigheid van The Horrors even aan het oppervlak. Ook live hoor je in de muziek zeer veel invloeden van The Cure, Joy Division en The Cramps. Vooral bij ouder werk weerklinkt die invloed almaar vaker. Zo waren we ontzettend gecharmeerd door ‘Who Can Say’, ‘Scarlett Fields’ en het prachtige monumentale ‘Sea Within a Sea’. De Franse fans gaven zich volledig en baanden zich zonder schroom al springend naar het voorste gedeelte van de zaal waar een kleine pit niet lang op zich liet wachten.

Pas wanneer de band de vaak gedraaide single ‘Still Life’ inzette, hoorden we hoe alles samenviel. De geraffineerde sound van The Horrors steunde bijna volledig op het samenspel tussen de drummer en de bassist. Zanger Badwan zong sterk en gaf ook blijk van zijn unieke stemtimbre. Hoewel de band ruim 3 albums heeft, blijft het echter onbegrijpelijk dat de set niet langer duurde dan 45 minuten. In het bisrondje passeerden nog ‘Three Decades’ en het heerlijk uitgesponnen ‘Moving Further Away’ waarin gitarist Hayward en zanger Badwan experimenteren met micro’s, versterkers en gitaarriffs. Al hadden ze ook dit experiment gerust wat vroeger mogen afronden.

The Horrors brachten in Le Grand Mix een sterke set die weliswaar toch wat pit en interactie miste. Als Badwan nog maar eens zijn microkabel oprolt en dan weer weggooit, hebben we het wel gezien. Veel meer dan Thank you en See you soon werd het publiek bovendien niet gegund. De imposante set die zich aankondigde met het straffe ‘Skying’ kwam er jammer genoeg niet uit. En dan durven we de grote tegenstanders die beweren dat The Horrors hun studiowerk moeilijk kunnen vertalen naar de live performance amper tegen te spreken.

Le Grand Mix zet binnenkort onder meer Ben Howard (02.02), Joakim (03.02) en Lindi Ortega (09.02) op het podium. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

The Horrors live zien kan binnenkort op volgende datums en plaatsen:

11.12 Amsterdam, Melkweg – info & tickets
12.12 Luxemburg, Den Atelier – info & tickets
13.12 Eindhoven, Effenaar – info & tickets
22.02 Nijmegen, Doornroosje – info & tickets
23.03 Eindhoven, Effenaar – info & tickets

The Horrors website

Met dank aan 4AD