Verslag Warm Soda in Café Die Twee, Bergen-op-Zoom op 02.08: back to basics

door Pieter Malliet

Normaal gezien hadden de garagerockers van Warm Soda hun uitgebreide Europese tour rond deze tijd afgesloten in Oekraïne. De optredens in het voormalige Oostblok gingen uiteindelijk echter niet door, en de vrijgekomen data werden in extremis opgevuld met enkele kleinschalige optredens in Nederland waar het erg goed lijkt te lopen voor het viertal rond de getalenteerde frontman Matthew Melton.

Vorige maand zagen we Warm Soda reeds aan het werk op Rock Herk, en hoewel we hun prestatie op het festival erg konden smaken, waren we toch niet blind voor enkele mankementen. Weten we de wat aarzelend en onzeker overkomende drums toen (ten onrechte) aan een eerder beperkte instrumentbeheersing, willen we die mening nu toch even herzien. Het lijkt ons ondertussen immers een kwestie van aanpak die op een groot openluchtpodium vooralsnog minder tot haar recht komt dan in de beslotenheid van een club of café. Vanaf opener ‘Busy Lizzy’ in de gezellige bruine kroeg Die Twee wordt onmiddellijk duidelijk dat de Amerikanen rekenen op de weerkaatsende geluidsgolven tegen de van condensatievocht druipende muren bij het het creëren van een totaalsound.

In de gegeven omstandigheden etaleren Melton & co een uitmuntend gevoel voor dynamiek met een geweldig oog voor subtiliteiten. Ze voorzien hun intelligente mix van rock-‘n-roll, punk en glam van uiterst catchy popmelodieën waardoor nummers als ‘Violent blue’ en ‘Sour grapes’ er bij het publiek dan ook ingaan als zoete koek. De set vinden we op enkele uitzonderingen na zowat volledig terug op hun recent verschenen langspeler ‘Someone for you.’ Afsluiter ‘This changes everything’ culmineert in een lang uitgesponnen, psychedelisch groovende jam die de aanwezigen helemaal in vervoering brengt. Voor bisnummers is geen plaats, vermits de dj van dienst nog tijdens het uitsterven van de laatste livenoot de achtergrondmuziek gedecideerd naar een hoog volume draait. Wat ongepast vinden we, en sowieso een gemiste kans. Voor zover we dat kunnen inschatten hield Warm Soda namelijk nog op zijn minst het hitgevoelige ‘Waiting for your call’ achter de hand.

Toch zijn we in zijn geheel niet minder dan lyrisch over deze concertavond. We zagen een gedreven en charismatische groep die met een natuurlijk spelplezier in interactie treedt met de toeschouwers. Verder merken we nog op dat het sympathieke kwartet zowel qua uitstraling als muzikaal ferme gelijkenissen vertoont met The Pharmacy. Ook hen zien we best tot hun recht komen in de atmosfeer van een rokerige kroeg. We breken hiermee graag een lans voor de charme van kleinere café-optredens.

Warm Soda Facebook