De 5 beste muzikale kerstcadeaus van dit jaar

door Thomas Konings

BannerArtikel-Lijstjestijd-01 (1)

Elke dag verschijnt er een heleboel geweldige muziek en ook op Kerstmis is dat niet anders. Meer zelfs, dit jaar lagen er onder de kerstboom wel heel veel muzikale verrassingen. Hieronder vind je vijf nummers die te laat kwamen voor onze kerst-Punch, maar toch al je aandacht verdienen.

5. Waka Flocka Flame – 5:56

Eens de kerstbellen na twintig seconden weggeschoten worden, blijven er nog 5 minuten en 36 seconden oldschool-hiphop over waarin Waka Flocka Flame over klassieke beats rapt. Dat gaat hem verrassend goed af, zeker als je beseft dat de man zo bekend werd met brutaal trapgeweld. Verschillende stukjes volgen mekaar snel op, maar het medleygevoel stoort helemaal niet, meer zelfs: het geeft heel wat vaart aan de song.

4. Danny L Harle – Stay another day

Dat PC Music iets met feestdagen heeft, werd al duidelijk bij hun ‘Dead or alive’-stream op Halloween. Voor Kerstmis maakte boegbeeld Danny L Harle een cover van boyband East 17 hun ‘Stay another day’ en het resultaat is, tja, een beetje fout. Maar omdat de seriositeit van het origineel ontbreekt, wordt het hier allemaal prettig, zeker dankzij de verkinderlijkte stemmen, gameboy-elektronica en over-the-top-kerstgeluiden.

3. Kassett – Traces to nowhere

Begin volgend jaar brengt de jonge Belgische producer Kassett een nieuwe ep uit, ‘Platinum’, en de voorbije dagen deelde hij al twee nummers uit het nieuwe werk op zijn SoundCloud. Het nieuwste heet ‘Traces to nowhere’ en werd gisteren gelost voor alle eenzame kerstzielen. De song heeft iets moody, zelfs iets spooky en sleept zich voort aan de hand van repetitieve, steeds prominentere sonische geluiden. Schoon.

2. Lotic – Shorn

De Berlijnse Janus-producer Lotic vierde gisteren vooral dat zijn laptop terug in gang geschoten was en deelde om die reden een kort, nieuw stukje muziek ‘Shorn’. Dat het nummer maar anderhalve minuut duurt, kan je best wel jammer noemen. De song is namelijk een heerlijke stream of consciousness in de stijl van Arca en straalt ook de brutaliteit van diens muziek uit, al is dit best nog wel een lieverdje in vergelijking met Lotics industriële ‘Damsel in distress’-mix.

1. GFOTY – Christmas day

Eén van de meest controversiële PC Music-artiesten is ongetwijfeld GFOTY. Irritant en hyperactief of grensverleggend en veelzijdig, het ligt in dit geval allemaal heel dicht bij mekaar. Met ‘Christmas day’ maakte Girlfriend of the Year ongetwijfeld het minst melige en meest experimentele kerstnummer van het jaar, wisselt ze subliem kinderlijke geluiden, een soort van romantische lyrics en loeiharde beats, en verrast ze iedere seconde met een nieuwe wending in het liedje.