De Beloften 2014 – preview finale

door Thomas Konings

Zaterdag strijden Barefoot & The Shoes, Hear, Hear! (A Chear?), Hypochristmutreefuzz, The Tubs, Tin Fingers en Mantaray om de titel van meeste beloftevolle Gentse band in het Coyendanspark. Alvorens we dit weekend de groepen live beoordelen, stellen we je de finalisten hier nog eens voor.

Tin Fingers 

Met de ep ‘Favorite bay’ wist deze Antwerpse band al indruk op ons te maken. Het vijftal deed daarop denken aan de indiefolk van Bombay Bicycle Club, maar wist net te charmeren door een donkerdere, eigenzinnige toets die enerzijds refereerde naar klassiekere bands en anderzijds ook binnen de belpop-stijl paste. Op nieuw materiaal verkent de groep nog spannendere horizonten, we zijn benieuwd hoe dat op het podium merkbaar zal zijn. (TK)

The Tubs
Heb je nog meer informatie nodig over The Tubs dan te weten dat ze binnenkort materiaal uitbrengen op het Amerikaanse Burger Records? De band maakt jolige garagepsychedelica en dat wordt blijkbaar aan de andere kant van de oceaan gesmaakt. Met vocalen die klinken als een wel heel erg ongeproducete Andrew VanWyngarden en de noodzakelijke je-m’en-fou-houding mogen de jongens zaterdag de wedstrijd met ongewassen sneakers op gang trappen. (JVL)

Mantaray

Is het je al opgevallen dat er niet vaak akoestische gitaren in de finale van een Rock Rally staan? Het is niet simpel voor singer-songwriters om in talentenwedstrijden te scoren en het feit dat Mantaray hier in de finale staat wil om die reden op zich al wel wat zeggen. Met nummers als ‘Curious faces’ bewijst het duo overigens ook buiten de traditionele lijntjes te durven kleuren met een erg Afrikaans aandoende sfeer. (TK)

Barefoot & The Shoes

Barefoot & The Shoes maken hun naam meestal waar, als frontman Brent met blote voeten het podium op struint tenminste. Eerder al zagen we hoe de band hard moet werken om zijn verhalenwaterval in te dijken en te kunnen verkopen aan een publiek. Als dat lukt, hoor je galopperende americana of intelligente blues van de bovenste plank. (JVL)

Hypochristmutreefuzz 

Alle leden van Hypochristmutreefuzz vielen in slaap met het nummer ‘Shake your hip’ van dEUS in de mp3-speler. Toen ze wakker werden tuimelden ze het repetitiekot binnen, zetten de versterkers op twaalf en schreven heel hun repertoire op een regenachtige namiddag. Geef toe, volume en vroege dEUS zijn nooit slechte referenties. Als je die inspiratie dan afwerkt met het perfect gehalte aan schreeuwende vocalen en scheurende gitaren weet je dat drie kwartier zo voorbij zullen zijn. (JVL)

Hear, Hear! (A Cheer?)

Hear Hear! (A Cheer?) werd dit jaar verbazend genoeg voor de tweede maal uitgekozen voor de Beloften. De band rond ex-Yuko bandlid Tomas Verheyen werd in 2012 al een keer geselecteerd en in 2013 ook voor de Nieuwe Lichting van StuBru. De groep heeft een unieke sound dankzij diens krassende stem, het achterhoedegevecht tussen zachte gitaren en synths en een trage groove.

Om vier uur start de finale van De Beloften in het Gentse Coyendanspark. De toegang is gratis, alle info vind je hier.