Dead Can Dance – Anastasis te koop op 13.08, live in Nederland en België in september

door Bart Somers

Dead Can Dance zal op 13 augustus haar nieuwe album ‘Anastasis’ uitbrengen, hun eerste in 16 jaar, en het vervolg op het uit 1996 afkomstige ‘Spiritchaser’. In augustus zal de band tevens beginnen met een wereldwijde tournee. De kaartverkoop loopt al storm, zo gingen alle kaarten voor de show in de Royal Albert Hall te Londen in 48 uur over de toonbank.

Het idee om te herenigen ontstond volgens zanger Brendan Perry tijdens de wereldtournee in 2005. “Die tour was echter heel uitputtend en de echte drijfveer ontbrak waardoor we het hele plan op de lange baan hebben geschoven” aldus de multi-instrumentalist. Zes jaar duurde het vervolgens voor er een moment gevonden werd waarop de beider agenda’s op elkaar afgestemd konden worden. Niet zo gek aangezien Perry in midden Ierland woont en Lisa Gerrard in Zuid-Australië. Overigens is ‘Anastasis’ opgenomen in Ierland, waar de voorouders van Brendan Perry vandaan komen.

Dead Can Dance had in 1984 veel moeite een publiek te vinden in thuisland Australië. Perry en Gerrard besloten hierop naar Londen te verhuizen waar ze tekenden bij het 4AD-label. Na de succesvolle jaren ’80 ging het de twee privé in het decennium erna minder voor de wind. Perry betrok in Ierland een voormalige kerk en Gerrard trok terug naar Australië. Hoewel de twee op afstand toch nog enkele albums tot stand wisten te brengen besloten ze in 1998 tijdens de opnamen van een laatste nooit verschenen cd uit elkaar te gaan. Dat de twee ooit nog samen de studio in zouden duiken leek op dat moment ondenkbaar. ‘Anastasis’ is dan ook op voorhand al een fascinerend album.

Dead Can Dance live zien kan in september in Utrecht (Vredenburg, 25.09, info & tickets) en in Brussel (Koninklijk Circus, 29.09, info & tickets).

Het album ‘Anastasis’ is momenteel gratis te beluisteren via de website van Dead Can Dance.

Album verdeeld door PIAS