Discovery: Dyke Drama

door Thomas Konings

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, tegenwoordig pakken we het iets anders aan en stellen we regelmatig een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: Dyke Drama.

Sadie Switchblade kan wel eens een hele grote worden. Niet alleen is ze de frontvrouw van de geweldige feministische trans-punkband G.L.O.S.S., ook heeft ze met Dyke Drama een supergoed soloproject dat een heel andere kant van haar persoonlijkheid laat zien: ze ruilt daarbij immers de furieuze maatschappijkritiek in voor een meer gevoelige aanpak.

Op ‘Up against the bricks’ wil dat niet zeggen dat de singer-songwriter geen sturm und drang toont, naast duidelijke country-invloeden komt er zeker ook wel wat punk bij kijken. Die urgentie blijft waarschijnlijk ook het element dat Switchblade’s projecten zo geslaagd maakt en verantwoordt meteen ook de vocals. Die klinken namelijk nogal ruw en zelfs een beetje vals, maar brengen op die manier wel geslaagd alle #feels over.

Dyke Drama is zo ongeveer het perfecte soloproject: de Amerikaanse kan onder haar pseudoniem veel persoonlijkere boodschappen verspreiden, op een rechttoe rechtaan-manier als intermezzo voor al het G.LO.S.S.-lawaai. De kwaliteit lijdt daar gelukkig niet onder en het materiaal blijft even intens.