Discovery: Olimpia Splendid

door Anthony Brynaert

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, tegenwoordig pakken we het iets anders aan en stellen we regelmatig een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: Olimpia Splendid.

Drie Finse meiden die rammelende, hypnotiseerde en uiterst opwindende postpunk maken? Call me a fan. Vanaf de eerste tonen van hun debuutalbum is de ongehoorde mix van onafgewerkte gitaren, drukkende bassen, de drumcomputer en mysterieuze zang een voltreffer. Qua commerciële waarde zit dit ongeveer op het nulpunt, maar we kunnen ons inbeelden dat de emotionele live beleving van dit drietal wel ver in het rood gaat. Het toeval wil nu dat deze drie dames op 2 november aantreden in Ancienne Belgique samen met Shetahr.

We horen flarden van Velvet Underground, er komen baslijnen voorbij die Joy Division oproepen, De band weet hoe ze de aandacht moet trekken. Bovenal klinken de zes nummers op het album als een uniek werkstuk dat in staat zou moeten zijn behoorlijk wat fuzz te veroorzaken in de onderbuik van gitaarland. Olimpia Splendid is een merk van airco’s en die frisse wind is ook in onze koptelefoon zeer welgekomen.