IndieGloria – De five-to-watch uit de uitzending van 17.11

door Filip Van Der Elst

Afgelopen zaterdag nam radioprogramma IndieGloria een heel bataljon nieuwbakken bands onder de loep. Welke groepen staan op de rand van doorbreken, of omgekeerd, welke bands zouden dat punt stilaan mogen bereiken? Sommige groepen komen nauwelijks aan enkele duizenden YouTubekliks – een peulschil, als je ziet dat het filmpje van een niezende panda reeds boven de 150 miljoen hits scoort – en wij willen daar maar al te graag verandering in brengen. Onze uitzending van zaterdag kan je herbeluisteren op MixCloud. Daarnaast stellen wij je graag de vijf meest belovende bands uit onze uitzending van gisteren voor, klik op de titels om het lied te beluisteren:

Youngblood Hawke – We Come Running

Deze jongens komen uit Los Angeles en zijn genoemd naar een gelijknamig boek van Herman Wouk. Ze brachten in augustus een titelloze EP uit, en deze ‘We Come Running’ sprong er al snel bovenuit. Deze song werd niet voor niets tot “single of the week” gebombardeerd iTunes, jammer genoeg is de interesse nadien snel bekoeld.

The 1975 – Sex

The 1975 komen uit Manchester en zijn één van de spannendste nieuwe bands in de indiebranche. Eerder dit jaar brachten ze met ‘Facedown’ al een eerste EP uit, maar deze ‘Sex’ staat op een gelijknamige EP die deze week verschijnt. Brede refreinen en hoekige gitaarriffen moeten voldoende zijn om jou over de streep te trekken. Deze single is wat ons betreft uitstekend dansvloermateriaal, alleen het ietwat abrupte slot had beter gemogen. Luister zeker ook naar het bloedmooie You, dat ook op de EP te vinden is en onze positieve vooruitzichten voor deze band alleen maar bevestigt.

Theme Park – Two Hours

Theme Park verscheen eerder al aan de oppervlakte met de EP ‘Jamaica’, het gelijknamige nummer en de single ‘Wax’, maar het is pas met deze ‘Two Hours’ dat ze ons over de streep weten te trekken. Het twee-en-half minuten durende ‘Two Hours’ staat op een EP met dezelfde naam die op 25 november verschijnt. Die bevat ook nog drie covers: ‘Wildest Moments’ van Jessie Ware, ‘Bloodbuzz Ohio’ van The National’ en ‘Ready for the Floor’ van Hot Chip. Veelzijdig zijn ze alvast wel. Niet dat we er helemaal gerust op zijn, maar dit prachtige ‘Two Hours’ én mooie bijhorende videoclip zijn toch al voldoende om heel wat sympathie voor deze Britten op te wekken. Op 17 december staan ze trouwens samen met Editors, The Temper Trap, The Courteeners en Lucy Rose op het podium van de Brixton O2 Academy in Londen.

Various Cruelties – Chemicals

De kunst van innemende refreinen houdt geen geheimen in voor deze Londense Various Cruelties. “Put your faith, put your trust in the chemicals” is een zinsnede die al na twee luisterbeurten vlotjes blijft hangen. Het liedje is al een jaar oud, in april dit jaar verscheen hun titelloze debuutplaat. De publieksinteresse blijft echter achterwege, tijd om daar wat verandering in te brengen. Optredens met ondermeer The Vaccines en Noah & The Whale en slots op festivals als Latitude en Bestival hebben daar vooralsnog geen verandering in weten te brengen.

LULS – Swing Low

De grapjes over hun bandnaam mag je inmiddels al achterwege laten, daarmee hebben we ons ook al voldoende vermaakt. Dan hebben we het liever over het epische refrein van dit heerlijke ‘Swing Low’, amper een maand oud. Het nummer is overgoten met een scheut psychedelica en elektronische arrangementen, wat het een heuse aanrader maakt voor iedereen die bands als The Big Pink een warm hart toedragen. Het leverde hen alvast een plaatsje op in het voorprogramma van Spector, nog zo’n veelbelovende naam. Ook hun tweede single ‘Young’ mag er best wezen en maakt ons hongerig naar meer materiaal van deze gasten.

IndieGloria is elke zaterdag tussen acht en negen ‘s avonds te beluisteren op 106 FM in Leuven of via de website van Radio Scorpio daarbuiten. Volg het programma zeker ook op Facebook.