Leffingeleuren 2014 – onze tien tips

door Sven Volckerijck

Van vrijdag 19 tot zondag 21 september kan je dichtbij zee het festivalgevoel combineren met een fikse ochtendlijke strandwandeling.

Leffingeleuren, georganiseerd door De Zwerver, lokt dan weer een hoop nationale en internationale artiesten naar de Oostendse deelgemeente en Indiestyle zet deze tien tips alvast extra in de kijker:

Hydrogen Sea

Terecht vond Hydrogen Sea, een Brussels duo, een plaats bij Unday Records, waar ze eind maart hun debuutep uitbrachten. ‘Court the dark’ bevat onder meer ‘Wear out’, dat hen al meteen Afrekeningfaam bezorgde. Ook live oogstten ze heel wat lof.

Vrijdag 20u-20u45, zaal De Zwerver

Holy Wave

Helemaal uit Texas komt Holy Wave aangevlogen. Hun mix van garagerock, psychedelica en Beatlesiaanse melodieën levert ongetwijfeld op een podium een feestje op waarmee je de eerste nacht dansend in kan. Begin 2014 releasten ze hun recentste album, ‘Relax’. Laat je door die titel echter niet misleiden, je adrenalinegehalte gaat gegarandeerd de hoogte in.

Vrijdag 00u-00u50, café De Zwerver

Robbing Millions

Het hoeft niet altijd ver gezocht te worden. Vijf muzikanten uit onze hoofdstad slaagden er als Robbing Millions in om een uitnodiging te versieren voor de podia van onder meer Les Ardentes, Dour, Deep In The Woods, Pukkelpop en nu dus ook Leffingeleuren. Met een zes songs tellende ep onder de arm (‘Ages and sun’) proberen ze nu ook Vlaanderen voor zich te winnen. Wij vermoeden dat het hen nog zal lukken ook.

Vrijdag 23u-23u55, zaal De Zwerver

BRNS

Sinds ‘Mexico’ zijn wij onvoorwaardelijke fans van de Brusselaars en de verwachtingen voor debuutalbum ‘Patine’ dat in oktober het levenslicht zal zien, zijn dan ook hooggespannen. Wie zolang niet kan of wil wachten, zal de nieuwe liedjes vast en zeker te horen krijgen wanneer ze in de zaal van De Zwerver de tweede dag aftrappen.

Zaterdag 15u05-15u55, zaal De Zwerver

Blood Red Shoes

Het Britse duo was in 2011 al één van de hoogtepunten en nu ze een vierde langspeler inblikten, die muzikaal weer dichter bij ‘Box of secrets’ staat, mag je van hun rauwe rockriffs verwachten dat ze opnieuw garant zullen staan voor vroeg vuurwerk. Mannen wier ogen ook wel wat willen, zoeken best een plaatsje vooraan om de ravissante Laura-Mary Carter een vol uur lang te bewonderen.

Zaterdag 18u25-19u25, concerttent

Tricky

Ooit hoorde hij bij het selecte kransje topartiesten dat triphop introduceerde en Bristol tot de hipste Engelse stad bombardeerde. Jammer genoeg taande de interesse in zijn werk langzaam. Onterecht, vinden wij, want Tricky bleef interessante platen maken en schuwde de samenwerkingen met bekende én onbekende artiesten niet. Zonet bracht hij ‘Adrian Thaws’ (dat is zijn échte naam) uit en daarover was onze recensent lovend. Na zijn bejubelde passage op Couleur Café eerder dit jaar tippen wij zijn optreden als hét hoogtepunt van deze editie van Leffingeleuren.

Zaterdag 21u35-22u35, concerttent

Gruppo Di Pawlowski

Mauro is stilaan de koning Midas van de Vlaamse indie: wat hij aanraakt, verandert in goud. Niets dan lof valt hem te beurt met al zijn solo-, hoofd- en nevenprojecten en je kan stilaan bijna een festivaldag vullen met zijn vele gedaantes. We zijn dan ook blij dat Leffinge vergast zal worden op de band waarin hij het meest Evil Superstars uit je geheugen oproept. ‘Neutral milk massacre’, het debuut van deze groep, werd geproducet door Steve Albini, dat zegt genoeg, niet?

Zaterdag 00u30-01u30, zaal De Zwerver

Het Zesde Metaal

Wie wil lachen met het Westvlaams of zich bij zang in het dialect juist helemaal thuis voelt, mag Wannes Capelle en de zijnen niet missen op zondag. Vooraleer deze jongens een nieuw album op de wereld loslaten, treden ze nog één keer op met songs uit ‘Ploegsteert’, waaronder de bekende, gelijknamige ode aan wielrenner Frank Vandenbroucke.

Zondag 15u30-16u20, concerttent

Quilt

Pitchfork en NME en nog een pak anderen overlaadden Quilt, een trio uit Boston, met heel wat lof voor hun tweede plaat. ‘Held in splendor’ koppelt Oosterse invloeden aan psychedelische folk en je waant je helemaal in de “summer of love”. Niets passender voor een mooie zondagavond, denken wij dan.

Zondag 18u45-19u45, De Zwerver

Wovenhand

David Eugene Edwards, in 1996 al op Leffingeleuren met Sixteen Horsepower, is altijd een belevenis op het podium. De electrische gitaren mogen dan bij Wovenhand stilaan meer op de voorgrond getreden zijn, zijn bezwerende en van religie doordrenkte songs en de extatische manier waarop hijzelf in zijn muzikaal universum opgaat, blijven een garantie voor gedenkwaardige concerten. Ook dit jaar bracht de band een nieuwe plaat uit, ‘Refractory obdurate’, en al waren de recensies niet altijd even eensgezind positief, optredens halen soms het beste uit zo’n plaat meer naar voren.

Zondag 19u50-21u05, concerttent

Info, tickets en de volledige line-up vind je op de website van het festival.