Oost.Best! 2013 – preview finale in de Vooruit op 01.12

door Bart Somers

Een dag na de finales van de provinciale muziekwedstrijden in Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen maken acht finalisten in Oost.Best! onder elkaar uit wie het grootste rock- en poptalent van Oost-Vlaanderen is anno 2013. De eindstrijd speelt zich af in de Vooruit op 01.12, tickets en verdere info vind je op www.oostbest.be. Wij legden ons oor al eens online te luister en delen onze bevindingen graag met jullie.

1. A fish called louisluisteren
Op de in maart van dit jaar verschenen ep ‘Silhouettes’ strooit deze bende met toegankelijke folkpop. Stilstaan op deze muziek is volgens ons niet eenvoudig, al lijken de studioversies net iets te doordeweeks om helemaal aan te slaan. Blijkt live het tegendeel?

2. Al di Miserialuisteren
Krijgt deze groep de prijs van de originaliteit? Hun bombastische mix van pop en klassiek springt zeker in het oog. De minderheid aan Queen-fans in de Indiestyle-redactie raadt iedereen aan om deze “East Flemish Rhapsody” een goeie luisterbeurt te geven.

3. Dorian and the Graysluisteren
Zouden suikerwafels met paprika en zoetzure saus lekker zijn? Of kies je toch liever voor zekerheden? Anders gezegd: wij vinden de catchy melodieën van Dorian and the Grays even onorigineel als een pak friet met mayonaise, en even onweerstaanbaar.

4. Nicely Dressedluisteren
Wie houdt van pop met licht jazzy inslag moet bij deze zelfverklaarde goedgeklede jongelui zijn. De laatste keer dat ondergetekende nog heeft genoten van licht jazzy pop ligt heel ver achter ons.

5. Our Lips Are Sealedluisteren
Our Lips Are Sealed geeft op Facebook slechts twee nummers prijs. Beide doen echter verlangen naar veel meer. De zang zit vol gevoel en is een met de muziek. Dit is toegankelijke folkpop die wel de overtuigingskracht bezit die het genre vaak ontbeert.

6. RedCoatluisteren
Even dachten we dat Amy Macdonald enkele verdwaalde demo’s op een geheim Facebook-profiel had geplaatst, maar het blijkt om RedCoat te gaan. We horen ongevaarlijke Radio 2-pop die met wat geluk voor een zomerhitje kan zorgen, zonder echt diep onder je vel te kruipen.

7. Unknown Fiveluisteren
De ene beeldt zich bij woestijnen vooral zand en oases in. De andere denkt dan aan desert rock genre Kyuss, van wie dit zootje het nummer ‘Green Machine’ covert. In tijden waarin groepen als QOTSA erin slagen om Sportpaleizen te vullen, is dit voorwaar geen dom idee, al worden wij er niet helemaal wild van.

8. Vermilionluisteren
Als de loting zondag bepaalt dat deze groep de debatten mag openen, zal de Vooruit onmiddellijk klaar wakker zijn. De progressieve metal die we horen zit vol tegendraadse ritmes en tempowisselingen, en varieert tussen ingetogen passages en stukken waarin het gaspedaal vol naar beneden gaat.