Pitchfork Music Festival Paris 2013 – tien om te zien

door Thomas Konings

Eind deze week organiseert het Amerikaanse webzine Pitchfork een driedaags festival in de Grande Halle de la Villette te Parijs met headliners als The Knife, Panda Bear en Disclosure. Wij zijn ook aanwezig en blikken vandaag alvast vooruit door jullie tien van onze favoriete aanwezige artiesten of bands voor te stellen.

Blood Orange

Dev Hynes verdiende zijn strepen bij de punkband Test Icicles en speelde later rustigere indiepop liedjes onder de naam Lightspeed Champion. Momenteel maakt ‘ie vooral furore als producer voor onder andere Sky Ferreira en Solange, en brengt hij onbeschaamd poppy songs als Blood Orange. Van zijn nieuwe album, dat midden november verschijnt, kan je nu al ‘Chamakay‘ horen, een nummer dat meer dan eens aan Michael Jackson doet denken.

The Haxan Cloak

Begin dit jaar maakten we op de Tri Angle Label Night kennis met The Haxan Cloak. De Britse producer jaagde ons daar de stuipen op lijf met een aardedonkere horrorset die ons nachten lang uit onze slaap hield. Op het Pitchfork Music Festival mag de artiest ‘s avonds laat aantreden, zodat de omstandigheden alvast ideaal zijn om er daar ook een speciaal optreden van te maken.

Only Real

Eén van de kleinere namen op de affiche is Only Real. De 22-jarige jongeman heeft de eer gekregen om het festival te openen. Met zijn hip-hop geïnspireerde indie doet hij enorm denken aan dat andere jonge Britse talent; King Krule. Dankzij laidback nummers als ‘Backseat Kissers‘ of ‘Get It On‘ kan hij alvast op onze sympathie rekenen.

Jagwar Ma

Dit Australische duo doet het Manchester van eind jaren 80 herleven. Hun debuutalbum ‘Howlin’ doet namelijk denken aan Stone Roses en Happy Mondays. Onze recensent loofde de plaat om z’n diversiteit, het optreden op Pukkelpop kreeg ons dan weer aan het dansen. Hun passage in Parijs lijkt er dan ook eentje die we maar best niet kunnen missen.

Connan Mockasin

Hoewel we het nog steeds doodjammer vinden dat Deerhunter moest afzeggen voor hun headlineset op vrijdag, zijn we toch wel tevreden dat een goede vervanger gevonden werd in de vorm van de excentrieke Nieuw-Zeelandse psychpopper Connan Mockasin. Zijn nieuwe album verschijnt over een week en wordt voorafgegaan door de twee geweldig speelse nummers ‘Do I Make You Feel Shy?’ en ‘I’m The Man, That Will Find You‘.

Omar Souleyman

Nadat hij reeds honderden cassettes uitbracht, kwam Omar Souleyman eerder deze maand met een echt debuutalbum. Daarvoor kreeg de Iraniër productionele hulp van Four Tet, die gelukkig begreep dat er niet veel aan het succesrecept gesleuteld moest worden. Souleyman staat dus nog steeds garant voor de meest extatische muziek uit het Midden-Oosten. Naar verluidt zorgt hij live ook voor de meest uitzinnige feestjes.

Baths

Wij zijn van mening dat Will Wiesenfeld ofte Baths met z’n tweede worp ‘Obsidian’ één van de beste elektronicaplaten van 2013 maakte. Onder invloed van een bacteriële infectie waar de Amerikaan een tijdje geleden mee te maken kreeg, ruilde hij daarop de luchtige sfeer van zijn debuut in voor een meer sombere klank. Met een pakje zakkendoeken bij de hand zullen wij zaterdag dan ook zeker naar zijn show kijken.

Sky Ferreira

Naast actrice, model en vriendin van Zachary Cole Smith is Sky Ferreira toch vooral een zangeres. Deze week verschijnt eindelijk haar debuutalbum, dat ‘Night Time, My Time’ getiteld is en bijna drie jaar uitgesteld werd. We zijn benieuwd wat de blonde artieste nog meer te bieden heeft, buiten dat geweldige nummer ‘Everything Is Embarrasing‘, waarvoor ze hulp kreeg van Dev Hynes.

Majical Cloudz

Twaalf dagen na datum lopen we nog steeds met kippenvel rond door het optreden dat Majical Cloudz gaf in de Rotonde van de Botanique. Vandaar dat we in Parijs gewoon nog eens gaan verdrinken in de weemoedige liedjes van het Amerikaanse duo. Daarnaast benieuwt het ons ook of frontman Devon Welsh ondertussen al wat minder onwennig op het podium staat.

Evian Christ

Op de twee eerste dagen wordt het nachtprogramma door de Red Bull Music Academy verzorgd in de nabijgelegen zaal Le Trabendo. Op vrijdag programmeren zij naast de geweldige Jon Hopkins en Jacques Greene, ook Evian Christ. Die producer mocht meewerken aan Kanye Wests ‘Yeezus’ en bracht begin vorig jaar de enorm harde mixtape ‘Kings And Them‘ uit via Tri Angle.

Het volledige programma, info & tickets vind je op www.pitchforkmusicfestival.fr.