Platen- en cd-beurs in cc Zwanenberg te Heist-op-den-Berg op 1 november

door Jacky Ypzsilon

Wees op vrijdag 1 november in de omgeving van cc Zwanenberg in Heist-op-den-Berg niet verwonderd bij de aanblik van massa’s met plastic zakjes beladen personen die in verhitte discussies zijn gewikkeld waarbij termen vallen als progrock, acid-house, minimal-synth en ander al dan niet bekend lekkers. Het zijn bezoekers van de Internationale Platen- en cd-beurs die daar op die dag plaatsvindt. Wat ooit begon als een klein plaatselijk initiatief is uitgegroeid tot de oudste beurs van het land, een internationaal gebeuren waar muziekliefhebbers en exposanten uit binnen- en buitenland mekaar treffen. Zo worden er deze editie van de beurs standhouders verwacht uit onder andere Nederland, Frankrijk, Portugal, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, en in het verleden waren er bezoekers uit alle buurlanden, maar ook uit het voormalige Oostblok en Japan.

De jarenlange ervaring van de inrichters moet garant staan voor een kwaliteitsvol aanbod van vinylplaten, cd’s, dvd’s, verzamelobjecten en muziekliteratuur. We citeren de organisatoren: “Vooral op het gebied van vinyl kent deze beurs amper zijn gelijke. De oude vinylplaat, zij het als lp, singel of maxi, werd enkele jaren terug door de muziekindustrie ten grave gedragen en verbannen naar de wereld van rommelmarkten en stoffige winkeltjes in donkere achterbuurten. Maar recent maken de media gewag van een heuse heropleving van het formaat; niet enkel de fervente verzamelaars houden vast aan hun geliefde plaat, ook de jongere generatie valt en masse voor de kwaliteiten van de zwarte schijf met de luxueuze, ja soms zelf kunstzinnige,hoes”. En ook: “Het beste bewijs van de hernieuwde interesse in vinyl is wel dat ook grote ketens als Fnac, Saturn en MediaMarkt uitpakken met een uitgebreid assortiment aan platen. Maar waar het bij deze multinationals vooral gaat om dure heruitgaven of voor de kapitaalkrachtige verzamelaar bestemde beperkte oplages is er op de beurs een massa originele versies te vinden, meestal aan een fractie van de winkelprijs”.

De Internationale Platen- en cd-beurs is door de jaren een begrip geworden in de Belgische muziekwereld. Elke editie, er zijn er jaarlijks twee, zakken honderden liefhebbers af naar de prachtige locatie van het cultuurcentrum, om bij tientallen standen op zoek te gaan naar dat ene ontbrekende stuk in de verzameling, om op ontdekkingstocht te gaan of om in de cafetaria ervaringen uit te wisselen met gelijkgestemden. Maar deze beurs is niet enkel bestemd voor de fanatieke verzamelaar. Ook wie op koopjesjacht gaat of slechts zijdelings interesse heeft in muziek kan hier terecht en zal versteld staan van de massa goedkope en interessante objecten die wachten op een nieuwe eigenaar. Wie ooit op de beurs is geweest komt volgens de organisatoren zeker terug, wie er nog nooit was zal zich de verplaatsing niet beklagen.

Afspraak op 1 november in Heist-op-den-Berg? De beurs is geopend van 10 tot 17u en de inkom bedraagt €3,50. Meer info vind je op www.heistrecordfair.be.