Première: Echo Collective brengt eerste album met eigen werk uit, luister single ‘The witching hour’

door Mattias Goossens

Brussels postklassieke ensemble Echo Collective kwam de afgelopen jaren in de aandacht met een herwerking van onder meer Radioheads ‘Amnesiac’, samenwerkingen met IJslandse componist Johann Johansson en pianist Joep Beving en als deel van de liveband van A Winged Victory For The Sullen. Eind oktober brengt het collectief een eerste album met eigen materiaal uit. ‘The see within’ verschijnt 30 oktober via 7k! en telt acht originele composities.

Het viertal maakte daarbij gebruik van een magnetische resonatorpiano, een uniek toestel waarbij magneten en een extra pedaal voor speciale resonanties en reverb zorgen. Het is de eerste keer dat het toestel gebruikt werd bij albumopnames. “We ontdekten de MRP ongeveer een half jaar voordat we het album opnamen”, vertelt violist Neil Leiter. “Het toestel stelt ons in staat om piano’s en strijkers gelijk te doen klinken, wat een gezamenlijk akoestisch geluid oplevert. Dat kan je niet bereiken met drone-effecten die doorgaans op elektronica steunen. Het is fascinerend geweest om een traditioneel instrument te ontketenen.”

‘The witching hour’ is de eerste single uit het aankomende album, en de bijhorende clip met ijzige visuals van Florian Guibert kun je hieronder bekijken. Volgens de band is het het meest klassieke werk op de plaat. “Het heeft een duidelijke structuur met intro, thema en coda waarbij wordt toegewerkt naar een crescendo. Dat is tegelijkertijd een verwijzing naar ons verleden als klassiek getrainde muzikanten én onze breuk met traditie via speeltechnieken, improvisatie en technologische vooruitgang.”

‘The see within’ is geschreven en gecomponeerd voor viool, altviool, cello, harp en MRP. “Alle klanken zijn akoestisch en live gespeeld”, benadrukken oprichters Margaret Hermant (viool, harp) en Neil Leiter (altviool). “Behalve reverb is er geen toegevoegd effect te horen. Het akoestische, ‘natuurlijke’ geluid maakt deel uit van onze identiteit.”