Première: monokimono brengt poëzie vol pastelklanken op single ‘Kameleon’

door Gilles Dierickx

Nadat Ben Tanghe zich enkele jaren terugtrok op z’n kamertje in Antwerpen en er knutselde met synthesizers, samplers, een slackergitaartje en z’n warme vocals, ontsproot monokimono als meest prille telg binnen de Nederlandstalige poëtische pop. Onder een 80’s-laagje, afgeroomd met een zweem melancholie, nestelde hij zich met singles ‘IJsjes’ en ‘Noorderlicht’ neer waar pakweg ook Spinvis, Eefje De Visser en Gorki graag vertoeven. Met z’n eerste ep ‘Kameleon’ bestendigt hij binnenkort die revelatiestatus: daaruit stellen we je vandaag de titeltrack voor als nieuwste single.

De vier songs op de ep kwamen tot stand via een eerder bijzonder proces. Eerst klopte monokimono aan bij Nice Recordings in Antwerpen, om er met Jussi De Nys (Borokov Borokov, King Dick) de drums en baslijnen in te blikken. Die silhouetten werkte Ben af met synths en samplers tot instrumentals. Daarna ging het richting een studio vlakbij het strand van Oostende, waar hij met de zee in de neus en stembanden zangpartijen opnam. Het geheel werd gemixt door Pieterjan Coppejans (Eefje De Visser) en gemasterd door Barry Grint in Londen (King Krule en Radiohead).

Impressionant dus, op z’n minst. Check snel ‘Kameleon’ en glijd mee in de pastelklanken die de synths rond monokimono’s kleurrijke lyriek wikkelen, met een finale waarbij zowel Luc De Vos als Dan ‘Destroyer’ Dejar goedkeurend meeknikken. Via deze link kan je het nummer op alle kanalen beluisteren.

‘Kameleon’ verschijnt op 20 februari via Small Art, een gloednieuw Nederlandstalig label. Die dag stelt monokimono de ep voor in Het Bos (info & tickets), op 21 februari staat hij in Cintetol (Amsterdam; info & tickets) en 21 maart speelt hij naast Bert Dockx, Lyenn en The Bony King Of Nowhere op het Memento Festival in Kortrijk (info & tickets).