Première: Whyes zorgt voor dansbare zelfreflectie met ‘I’m at war’

door Mattias Goossens

Antwerpse band Whyes heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten. Het vijftal is druk bezig geweest met nieuwe muziek en brengt later dit jaar een eerste ep uit, geproducet door Luuk Cox van Shameboy. Daaruit is ‘I’m at war’ een nieuw voorsmaakje. Drummer Sander Michielsen zorgt voor tekst en uitleg bij de single en bijhorende clip.

Michielsen: “‘I’m at war’ vertelt het verhaal van iemand die de tijd neemt om na te denken over zijn leven. Het hoofdpersonage komt namelijk uit een turbulente periode met weinig structuur en discipline, wat wel voor fun en leuke herinneringen zorgde, maar hem uiteindelijk weinig voldoening biedt. Hij wil er alles aan doen om iets te maken van zijn leven daar gaat hij nu voor. Het is een proces waarbij hij voortdurend “at war” is met alles wat hem ervan weerhoudt om een gelukkiger leven te leiden. De clip symboliseert een leefwereld die opgebouwd wordt door iemand. Hij maakt de regels en doet wat hij denk te moeten doen. Tijdens de clip komt de strijd tot stand waarbij hij vecht tegen zichzelf, alles en iedereen. Op het einde van de rit beslist hij steeds zelf hoe zijn wereld eruit moet zien en waar. Achteraf gezien zou het nummer ook perfect dienst kunnen doen als lockdown-schijf (lacht).”

Waar kunnen mensen jullie al gehoord hebben?

“Onze eerste single ‘Future isles’ werd al opgepikt door radiozenders NRJ en Studio Brussel. We hebben in het verleden ook deelgenomen aan De Zes van Trix en De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. The Clash, Queen, Hot Chip, Two Door Cinema Club, Daft Punk en The Strokes zijn maar enkele van onze invloeden, en we worden vaak omschreven als dansbare 80’s pop.”

Ik zag dat jullie ook goed gestreamd worden in het buitenland. Krijgen jullie soms berichtjes of mails van die fans?

“Via Spotify zijn we met onze songs van de ene playlist in de andere gerold. Dat is het leuke aan het principe. Als iemand, waar dan ook ter wereld, je song goed genoeg vindt voor in zijn playlist dan ben je vertrokken. Via Instragram krijgen we dan geregeld nieuwe volgers die  hun blijk van waardering uiten.”

Durven jullie al toekomstplannen maken?

“We durven nog niet nadenken over concerten, hoewel we wel volop blijven werken aan onze live-set. Op korte termijn staat er nog een single gepland met de release van de rest van de ep. Hopelijk is er tegen het einde van het jaar wat meer duidelijkheid in het muzieklandschap….  In tussentijd werken we verder aan nieuw materiaal. We zijn alvast aan het fantaseren met wie we hiervoor de studio in gaan. Het idee is alvast het najaar van 2020…”