Première: Yùrt haalt ‘Impro’ uit het debuut van H A S T door de elektronische versnipperaar

door Gilles Dierickx

Dat ze het in muzikaal Gent allemaal wel héél goed met elkaar kunnen vinden, blijkt wel vaker uit de nieuwe projecten, verse groepen en spannende samenwerkingen die geregeld komen bovendrijven. Multi-instrumentalist en producer Brecht Plasschaert riep zo’n jaar geleden het elektronisch georiënteerde Yùrt in het leven, met in de rangen onder meer saxofonist Rob Banken, die op zijn beurt jazzkwintet H A S T leidt. Beide trekken ze zich met hun bands weinig aan van genre-wetten of conventies, dus dat Brecht er zich onlangs aan waagde om ‘Impro’ – uit H A S T’s vorig jaar verschenen debuut ‘Elegy’ – door de mangel te halen, verbaast allicht niemand.

De compositie leunde sowieso al meer aan tegen een soort soundscape dan dat het ‘jazz’ wilde zijn, waardoor die knisperende beat en warme electronica die Yùrt erover druppelt, meteen versmelten met de post-rockriedeltjes en sidderende percussie-brokjes uit het origineel. Verknipt en uitgepuurd kleurt Brecht H A S T geslaagd in met tinten à la Four Tet, Nils Frahm en The Notwist, zonder daarbij de basislaag ook maar enigszins aan te tasten.

Yùrt’s debuutalbum ‘Time ill spent’ komt uit in april 2020, op het Gentse label bwaa., en wordt voorgesteld via releaseshows in  deAncienne Belgique en de Cactus Club.  Werkten onder anderen mee: Eefje De Visser, Lise Daelemans (UMM), Nils en Rolf Verresen (the Bear that wasn’t, Winterslag) en Thomas Oosterlinck (Amongster).