Punch, Brothers, Punch: 05.07 – de tien beste nummers van de voorbije week

door Thomas Konings

Hier zijn ze dan: de tien heetste (haha!) tracks van de week, gebracht door Jens Van Lathem en Thomas Konings.

Alex Cobb – Anselin

Er komt een dag dat je op de bus, metro of tram niet enkel je emotioneel onbeschikbaar zal kunnen maken door je koptelefoon op te zetten, maar dat je jezelf ook gewoon een rad voor de ogen kan draaien, als extra bij de muziek. Misschien kan het al met Google Glass, maar voorlopig zien wij nog niet al te veel adepten. Misschien dat ‘Anselin’ van Alex Cobb wel schot in de zaak kan brengen. Als half video-experiment en half ambientnummer creëert de song de perfecte omgeving om even rustig in weg te zakken. (JVL)

RAMZI – princess of cups

Voor je kwaliteitsvolle portie lofi-bedroom-electronica moet je bij 1080p Records zijn, ook weer deze week. RAMZI presenteerde ‘princess of cups’, een song die lijkt te gaan over door barrières breken. Een wahwah-gitaar en verschillende andere zachtaardige geluiden lijken tegengehouden te worden door een ruwe onderstroom van tristesse, waardoor het nummer uiteindelijk een grote vraag wordt: wie zal er winnen? Net als in het echte leven is het antwoord niet zwartwit en wordt de werkelijke grootste vrees bewaarheid: we zullen gewoon moeten leren samenleven. (JVL)

Beach House – Sparks

Het zal altijd op tegenstand stuiten om te beweren dat een groep zijn stem gevonden heeft, en in het geval van Beach House zeker wanneer dat statement komt na enkele zwaar bejubelde platen. Toch is het net dat wat ondergetekende voelt. Voor het eerst in hun oeuvre is de stem van Victoria Legrand niet meer de belangrijkste wegwijzer in een Beach House-song. De lacune die daardoor vrijkomt, wordt op magistrale wijze ingevuld, met messcherpe synths die zich tussen de vocalen wurmen en daar lelijk huis houden. (JVL)

Gossamer – 3d relief

Met ‘3d relief’ heeft de kersverse Innovative Leisure-signee Gossamer een stukje electronica gemaakt dat qua sound wel een beetje weg heeft van labelgenootjes BADBADNOTGOOD hun werk. We horen hier de fijne combinatie van beats en jazzy ritmes stijlvol en ingetogen uitgevoerd, op een schaal van introvert naar extrovert wel weer lijnrecht tegenover het werk van BBNG. Er is wel degelijk een opbouw, al werkt de song vooral hypnotiserend. (TK)

MASHA – GHOSTS

Veel achtergrond over MASHA of ‘GHOSTS’ kunnen we jullie moeilijk geven, aangezien de info rond de artiest of het gloednieuwe Portugese label (en feestje) LAMA beperkt is. Wat we wel weten: dit nummer is beklijvende techo die donker en pulserend van start gaat en na pas anderhalve minuut zijn beat vindt om vervolgens nooit echt genadeloos uit de hoek te komen, maar vooral heel erg duister en intrigerend te blijven. (TK)

Tommy Genesis – Hair like water (ft. Abra)

Helemaal bekomen van Abra’s fantastische ‘Roses’ zijn we nog niet en dus stellen we ons meer dan tevreden met deze feature op ‘Hair like water’ van mede-Awful Records-lid Tommy Genesis. De beat van is in al z’n duisternis perfect op maat van de Amerikaanse r&b-sterren en wordt met een waterig ambientstukje ook best avontuurlijk. Dat maakt dit liedje uiteindelijk ook net zo fijn: tussen alle voorspelbare r&b steekt dit er met zijn vervreemdende productie toch uit. (TK)

Gilligan Moss – Choreograph

Waar deze ‘Choreograph’ nog lauwtjes start, komt er met elk nieuw laagje of geluidje wel een portie vreugde bij. Zo klinkt nieuwkomer Gilligan Moss hier steeds meer zoals het artwork voor de single eruit ziet: kleurrijk, inspirerend rommelig zoals het atelier van een kunstenaar en moeilijk om in zijn geheel te behappen dankzij alle verschillende elementen. Vergis je niet, dit nummer is eerder poppy en aanstekelijk dan abstract; het weet gewoon bizar en catchy aan elkaar te koppelen. (TK)

Aphex Twin – Serge fenix fendered 2

En toen was daar alweer nieuw materiaal uit de koken van Richard D James. ‘Serge fenix fendered 2’ is zo’n onnavolgbaar snel raveliedje dat je brein ervan smelt en je neus begint te lopen. Er gebeurt nog een heleboel terwijl de synths marcheren en pulseren, maar echt beseffen doe je dat niet want deze acid hakt je grijzen massa in mootjes. (TK)

Blank Realm – River of longing

Het moet niet altijd cheesy electronica zijn wanneer we het hebben over Australische muziek. Down Under kunnen ze bijvoorbeeld ook wel wat van olijke indierockriedeltjes schrijven, althans dat bewijzen die van Blank Realm toch met hun verrassende nieuwe ‘River of longing’. De fijne, scherpe gitaarlijntjes gaan net niet zo snel als het tempo van ‘Serge fenix fendered 2’, maar slagen er wel in het bloed net dat tikje snel door je aders te laten stromen. (TK)

Panda Bear – Mr. Noah (Container remix)

Net deze week ontdekte ondergetekende het heel erg goed te pruimen ‘LP’ van Container en toevallig verscheen er blijkbaar ook een gloednieuwe Panda Bear-remix van zijn hand ongeveer tegelijkertijd op het internet. De adaptie van Mr. Noah is precies zoals je die zou verwachten: veel minder gevoelig en poppy dan het origineel, maar in al zijn dreunend geweld toch net zo bedwelmend als de ‘Grim reaper’-versie. (TK)