Sigur Rós' – Valtari Film Experiment te koop op dvd/blu-ray vanaf 8 februari

door Jacky Ypzsilon

Het ‘Valtari Mystery Film Experiment’ bundelt een unieke en bloedmooie reeks kortfilms die je samen met andere Sigur Rós-fans meeneemt op een reis rond de wereld. De kortfilms werden door (al dan niet) bekende regisseurs en fans van de IJslandse groep gemaakt om het album ‘Valtari’ van bijpassende beelden te voorzien.

Toen ‘Valtari’, het meest recente Sigur Rós-album, werd gelanceerd in mei 2012, kreeg een tiental filmmakers de opdracht een kortfilm te maken en zich daarbij door de nummers te laten inspireren. Ze kregen hiervoor vrij spel en hetzelfde budget. Zo werd het gebruikelijke goedkeuringsproces voor artistieke projecten omzeild en kreeg de creativiteit van de filmmakers de vrije loop. Het project kreeg veel media-aandacht en de kortfilms werden al een aantal keer apart of in hun totaal vertoond op filmfestivals over de hele wereld.

Onder meer regisseurs Alma Har’el, Andrea Arnold en Floria Sigismondi namen aan het project deel, maar ook fans van de IJslandse band kregen de kans om hun persoonlijke creaties in te sturen. In de cast van de kortfilms zitten af en toe verrassende namen zoals Hollywoodacteur Shia LaBeouf die in ‘Fjögur píanó’ poedelnaakt te zien is.

Een laatste indrukwekkende bijdrage van liefst twaalf minuten bij meerdere Valtari-stukken was nog niet vertoond. In de mini-film ‘Leaning Towards Solace’ spelen onder meer acteurs Elle Fanning en John Hawkes mee, hier te bekijken.

Het ‘Valtari Mystery Film Experiment’ zal op 8 februari 2013 in de winkels liggen en vanaf die dag ook via iTunes beschikbaar zijn. Niet alleen de 16 clips staan op de dvd, maar ook drie “making-of” registraties.

Valtari Mystery Film Experiment dvd:
01 Varúð (directed by Inga Birgisdóttir)
02 Valtari (directed by Christian Larson) [ft. Ekki Múkk, Valtari, Rembihnútur & Varúð]
03 Ég anda (directed by Ragnar Kjartansson)
04 Ekki múkk (directed by Nicholas Abrahams)
05 Varðeldur (directed by Clare Langan)
06 Leaning Towards Solace (directed by Floria Sigismondi) [ft. Dauðalogn & Varúð]
07 Seraph (directed by Dash Shaw/John Cameron Mitchell) [ft. Rembihnútur & Ekki múkk]
08 Dauðalogn (directed by Ruslan Fedotow)
09 Rembihnútur (directed by Arni & Kinski)
10 Fjögur pianó (directed by Alma Har’el)
11 Ég anda (directed by Ramin Bahrani)
12 Varðeldur (directed by Melika Bass)
13 Varúð (directed by Björn Flóki)
14 Dauðalogn (directed by Henry Jun Wah Lee)
15 Fjögur pianó (directed by Anafelle Liu)
16 Varúð (directed by Ryan McGinley)

Concerten in België, Nederland en Noord-Frankrijk
Na een betoverend optreden in de intieme setting van het Rivierenhof deze zomer, komt Sigur Ròs terug naar België. Op 26 februari nemen ze het publiek van Vorst Nationaal mee op hun mysterieuze muziekreis (info & tickets). De groep speelt ook in Amsterdam (Heineken Music Hall, 21.02, info & tickets) en Lille (Zénith Arena, 28.02, info & tickets).

Sigur Rós website

Dvd verdeeld door EMI