Stoemp! najaar 2013 – line-up met o.a. Soldier’s Heart, Lili Grace, Bearskin, DVKES en Polaroid Fiction

door Bart Somers
Toen Poppunt enkele jaren geleden Stoemp! opstartte, was dat vanuit een voelbare nood in de hoofdstad aan kleine podia voor opkomend muzikaal talent. Een circuit van 10 van de meest gezellige Brusselse kroegen werd overtuigd om mee in het project te stappen, en in 2009 was de eerste concertreeks een feit. Ondertussen werd Stoemp!, met 157 optredens achter de kiezen, een vaste en drukbezochte waarde in de stad. Nieuwe cafés passeerden de revue, en op de affiche prijkten unieke samenwerkingen tussen opkomend talent en gevestigde waarden. Met nieuwe concepten als ‘Stoemp! v/d Chef’ kwamen onder andere Luc Janssen, Marc Didden, PB Gronda, Marie Daulne (Zap Mama) en filmmaker Michaël R. Roskam hun muzikale poulains voorstellen. ‘Stoemp! Deluxe’ maakte dan weer dat je once in a lifetime-combinaties aan het werk kon zien zoals Roland met Douglas Firs; Nele Needs A Holiday met Guido Belcanto of gelegenheidsbands samengesteld door Jan Hautekiet, Jean Blaute of Isolde Lasoen.Stoemp

Stoemp! als kwaliteitslabel

Met al die kilometers in de benen, wil Poppunt Stoemp! nu tot kwaliteitslabel maken van het Brusselse live muziekgebeuren dat aanstormend talent verenigt buiten de grote concertzalen. Voor alle bezoekers en bewoners van Brussel die onvoorbereid op zoek gaan naar een muzikale ontdekking, impulsief een meer dan gezellige pint willen pakken, of de vraag krijgen waar een mens in godsnaam naartoe kan in de hoofdstad voor een cultureel verantwoorde avond uit.

Een Temple Bar in de vijfhoek?

‘Temple Bar’,  je kent de Ierse wijk misschien van reputatie, of je verzeilde er zelf al in Dublin, op zoek naar een avond vertier. In ieder geval luidt in die stad steevast hetzelfde antwoord op de vraag waar je terecht kan voor een streep livemuziek. In zekere zin doet Stoemp! nu al iets gelijkaardigs in Brussel, door enkele van de meest authentieke Brusselse cafés, allemaal op wandelafstand binnen de vijfhoek, in één concertagenda te verzamelen. Maar dat kan beter. Twee seizoenen op een jaar is natuurlijk mooi, al staat de stad daarbuiten niet stil. Met de juiste Brusselse partners wil Poppunt gaandeweg de krachten van alle kwalitatieve muziekcafés bundelen, binnen de gekende focus op jong en opkomend talent, en zo één antwoord creëren, het hele jaar door, voor locals en studenten, pendelaars of toeristen, die aanspoelen in de stad. En misschien, in het kielzog van een muzikale ontdekking, de liefde voor een stad aanwakkeren, of op zijn minst een kans geven, onbekend is immers onbemind.

De eerste stap is alvast gezet: FM Brussel, al sinds jaar en dag mediapartner van het project, brengt Stoemp! op de radio. Er komt een snedig en breed radioprogramma rond muziek uit België, mét ruime aandacht voor de concerten en jong talent. Twee partners dus die alvast met eenzelfde missie op de kar springen en elkaar versterken. De volgende stap? Meer Brusselse partners opzoeken en betrekken, muziekcafés verder in kaart brengen en véél experimenteren.

Stoemp!-programma najaar

16 sep Walvis – Delv!s
19 sep Monk – Soldier’s Heart
24 sep Archipel – Lili Grace
25 sep Bonnefooi – Spookhuisje
26 sep Brussel Brost Nachtstoemp: Walvis – Monami
30 sep Merlo – Quartier Cliché
02 okt Roskam – Ganashake
03 okt Dag van de Studenten: VUBKultuurkaffee – Merdan Taplak & Sabena
08 okt Stoemp! Deluxe: Rits Café – Reena Riot, Lola & Roland Van Campenhout
10 okt Het Goudblommeke in Papier – Hydrogen Sea
14 okt Kafka – Lee & The Lovedaddies
16 okt Brusselse Sporen: Rits Café – The Prospects, The Spectors & Thee Marvin Gays
22 okt Merlo – Tiny Legs Tim
24 okt Le Coq – Bearskin
26 okt Theater Mercelis (Elsene) – Venus in Flames & support
28 okt Roskam – EP-launch DVKES
30 okt Bonnefooi – Témé Tan
04 nov Monk – Major Tom – A Tribute to David Bowie
20 nov Beursschouwburg – Polaroid Fiction

Stoemp! website