vi.be media: Indiestyle over Samowar

door Bram Pollers

Voortdurend surfen toonaangevende journalisten rond op vi.be op zoek naar nieuw talent. Minstens één keer per maand bespreken ze hun favoriete vi.be van het moment. Uiteraard delen de redacteurs van Indiestyle hun ontdekkingen met jullie. Je vindt ze ook, samen met de uitverkorenen van de andere magazines, terug op de site van Poppunt. Deze maand stellen we je Samowar voor.

De alom bekende Rock Rally van Humo ligt achter ons, het leven kan zijn normale gangetje weer gaan. En toch grijpen we terug naar een artieste die hoge ogen gooide in die vooraanstaande wedstrijd. Samowar greep naast de prijzen, maar haar naam staat intussen wel in ons langetermijngeheugen gegrift. De Antwerpse jongedame is, naast haar stem, enkel in het bezit van een loopstation waarmee ze haar creaties ontvouwt. Ze schept een eigen universum met haar songs zoals ene Björk dat eveneens geregeld weet klaar te spelen.

Op ‘Thirsty Well’ komt de naam van de IJslandse zangeres geregeld binnensluipen, zij het niet alleen. Lien Diependaele, het dagdagelijkse alter ego van Samowar, plaatst deze subtiel experimentele song op het muzikale kruispunt tussen het Zweedse popwonder Robyn, de weemoedige Kate Bush en, zoals eerder vermeld, de eigenzinnige Björk. Ook ‘Roots’ is pop zoals wij het graag hebben, namelijk met een hoek af. Wanneer het ritme werkelijk dansbaar dreigt te worden, neemt het nummer keer op keer een spannende tegendraadse wending.

En toch steekt het eclectische ‘A Good Head For Heights’ erboven uit. De vervaarlijk voortdenderende elektronica dient als ondertoon van Diependaeles constant muterende stem. Deze muziek is hoogstwaarschijnlijk niet gemaakt om massale airplay te genereren, maar om een al dampende club volledig te laten ontploffen. En dat is wat Samowar in de nabije toekomst vermoedelijk dan ook zal doen.  

Samowar op vi.be