Yew – The Fall: Nieuw album nu te koop, live in Magic Mirrors Brussel op 14.12

door Bart Somers

Het is zover. Met ‘The Fall’, het tweede album van Yew, wil de band alle muzikale maturiteit bevestigen van deze zeven leden tellende Luikse formatie die zich al een mooie podiumreputatie bij elkaar heeft gespeeld. Opgenomen in Studio 5 te Luik onder de hoede van Raphael Wynands (MLCD, Dan San, Roscoe) toont ‘The Fall’ een groep die zonder complexen op weg gaat, en ver van de platgetreden paden steeds toegankelijk blijft dankzij een open geest, communicatieve energie en de melodieuze kracht van de composities.

Om het universum van Yew te omschrijven moeten we in het steeds moeilijk te doorgronden kluwen van invloeden de namen noemen van minstens tien Belgische of internationale artiesten. Of van geen enkele. “We kunnen moeilijk zeggen of we op deze of gene groep lijken”, leggen ze uit. “Yew bestaat uit zeven mensen en dus zeven verschillende persoonlijkheden die hun smaken en muzikale ervaring laten samensmelten. We zijn allemaal van nature nieuwsgierig aangelegd, en het is de bedoeling om deze nieuwsgierigheid te stillen dankzij Yew”.

De liedjes op “The Fall” zijn doordrongen van boeiende instrumentale passages (‘Down By You’, ‘You & I’, ‘Mornings Way’). Andere songs beginnen dan weer erg traditioneel om daarna koers te zetten richting Balkan (‘Winter’). Sommige nummers benadrukken op hun beurt de beheersing van de muzikanten en hun wil om komaf te maken met de bestaande hokjes. We denken dan aan ’15-16′ en zijn perfect gecontroleerde crescendo, aan ‘Steam & Soul’ met zijn rauwere tonen, aan de moderne blues van ‘Between Up & Down’ waarop de legendarische Arno zijn zegje komt doen, aan ’27 years’ dat veeleer lonkt naar de progrock uit de seventies of aan de gewichtloze ballade die het schopte tot titelsong van het album. Is het dan bastaardfolk, rock, pop, blues? Een beetje van alles, eigenlijk. “Hoewel we allemaal een erg open visie hebben op muziek, is bij ieder van ons steeds de wil aanwezig om mensen op een directe manier te raken, zonder teveel lagen of effecten toe te voegen. De energie en de kracht die onze voornaamste wapens vormen om te behagen op een podium vind je zeker terug op ‘The Fall’, maar we hebben ook zorg besteed aan de achtergrond. In onze beginperiode, in 2004, was onze muziek hoofdzakelijk instrumentaal en “verkochten” we Yew als een groep die zorgde voor een vurige ambiance. Vandaag beschrijven we onszelf eerder als “world pop” en zetten we onze liedjes op het voorplan. We weten ook dat de mensen die dit album zullen beluisteren bij hun thuis of in de auto iets anders verwachten dan wat we brengen op een podium”.

Het nummer ‘The Fall’, de emblematische titel van het album, gaat over een denkbeeldige held die alles rondom hem kapot ziet gaan en machteloos zijn eigen val moet aanzien. De dood, het zinken, de moeilijkheden om zichzelf er weer bovenop te krijgen en het gevoel van een onconventioneel leven te leiden zijn evenzeer thema’s die we terugvinden op deze plaat die de tijdsgeest perfect vat. Maar maak je geen zorgen, de liedjes van Yew blijven steeds licht en positief. “We zijn ons bewust van de ernst van de situatie. De sfeer is zwaarmoedig maar we laten ons niet naar de slachtbank voeren. We zijn gelukkige muzikanten en we maken muziek om de mensen gelukkig te maken”. Boodschap klaar en duidelijk ontvangen.

‘The Fall’ is het tweede album van Yew. Yew ontstond in 2004 in een klas van het zesde middelbaar in Luik. Na een eerste zelf geproduceerde demo in 2007 (‘The Circle Is Now Complete’) bracht Yew in 2009 zijn debuutalbum uit (‘White Swan On Black Water’), onmiddellijk gevolgd door de release van een live-dvd.

Yew live zien kan op 14.12 in Magic Mirrors te Brussel (info & tickets), vlakbij het Centraal Station.

Yew website

Verdeeld door PIAS