Header image

Plonsjes: deze 7 nummers hebben wij op repeat staan

door Ewout Pollaris

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Tobias, Ewout, Ismaël, Daan en Martijn je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Annimal collective – We go back

Na een experimentelere periode zijn de mannen van Annimal Collective weer helemaal terug aan de top, dat bewijst onder andere ‘We go baack’, één van de vele parels op hun recente ‘Time Skiffs’. (Ewout)

Andy Morin & Backxwash – Dig yourself a grave 

Rond Death Grips is het nog steeds stil, maar Andy Morin brengt met mondjesmaat wel andere samenwerkingen uit. Zijn nummer met metalrapper Backxwash klinkt even zwaar als je zou verwachten. (Tobias)

Whatever The Weather – 17ºC 

Whatever The Weather is een nieuw project van producer Loraine James. Naar eigen zeggen zou ze zich onder deze naam meer op ambient focussen, al vertellen de stuiterende IDM-beats in ’17°C’ een ander verhaal. Niet dat je ons hoort klagen. (Tobias)

Astrolith – Yo ma (feat. Cakes Da Killa en Leikeli47) 

Eerlijk: ik heb geen idee wie Astrolith of Leikeli47 zijn. Toen ik zag dat Cakes Da Killa bij dit nummer betrokken was, wist ik echter meteen dat ik erg aanstekelijke hip-house mocht verwachten. ‘Yo ma’ stelt niet teleur op dat vlak. (Tobias)

Huerco S. – Plonk IX (ft. SIR E.U)

Voor hij zijn nieuwste album de wereld in stuurt, maakt Huerco S. zijn fans nog even warm met het nieuwe ‘Plonk IX’. De producer nodigt voor deze track SIR E.U uit. De rapper uit Washington D.C. legt zweverige bars op een ambient synthdeken en stotterende drumsamples. Het koortsdromerige resultaat klinkt als Faithless op valium. (Ismaël)

Lighght – Hang Tight
Waar Lighght normaal gezien te situeren valt binnen de elektroakoestische underground, gooit de Ierse producer het voor zijn aankomende ep ‘Seodra’ het over een andere boeg. Het experimentele is nog aanwezig, de track zelf mikt echter op de club. De combinatie van trage bassen en snelle ritmes zorgt ervoor dat ‘Hang tight’ zo’n “tweesporennummer” is. Naar eigen keuze kun je je verliezen in de snelheid van het nummer, of langzaam meeknikken op de bassline. (Daan)

Cate Le Bon – French boys

Met een lijpe ritmesectie die even machinaal als funky durft te grooven, lijkt ‘French boys’ zo geplukt uit Iggy Pops ‘The idiot’. Het is een van de hoogtepunten op Cate Le Bons pas verschenen ‘Pompeii’. (Martijn)