Lijstjestijd: 2014 voor Maarten Maes (Radio Scorpio)

door Thomas Konings

Aangezien vier van onze schrijvers wel eens achter de micro staan bij Radio Scorpio, mocht ook het lijstje van Radio Scorpio-man Maarten Maes niet ontbreken. Je vindt het hieronder.

1. Lewis – L’Amour

Zoveel weemoed en breekbaarheid, niet te vergelijken met wat ik ooit hoorde.

2. Ariel Pink – pom pom

Pom pom wordt het absolute magnum opus van de heer Pink, het hoogtepunt van zijn ‘Wizard, true star’-fase. Iedere song van het dubbelalbum is niet alleen een wilde rit, maar ook een mini-meesterwerk dat bij elke beluistering meer openbloeit.  Maar negeer de interviews.

3. Jenny Hval & Susanna – Meshes of voice

Twee van de meest kenmerkende stemmen uit Noorwegen vormen op ‘Meshes of voice’ een beangstigend perfecte balans tussen klassiek en experiment. Ontsproten uit twee concertopnames uit 2009 en gemixt door Helge Sten (Deathprod, Supersilent), leveren ze een hoogtepunt in het al rijke werk van beide dames.

4. Swans – To be kind

Met dank aan de meest veelzijdige en gefocuste band in de geschiedenis van Swans weet Michael Gira ook de vorige monoliet ‘The Seer’ te overtreffen.  Geen idee hoe het verder moet.

5. The War On Drugs – Lost in the dream

Werkelijk alles is gezegd en geschreven over deze plaat, maar ook ik greep er in 2014 telkens weer naar terug.

6. Triptykon – Melana Chasmata

Als je dit jaar slechts één metal-plaat hoort, laat het dit pareltje van levende legende Tom G. Warrior en de zijnen wezen.  ‘Melana Chasmata’ put uit alle hoeken van het genre en voegt het samen tot een donker, atmosferisch en ziedend geheel. Met fantastisch artwork van dit jaar overleden H. R. Giger.

7. Arca – Xen

In 2014 bewees de in Venezuela geboren Alejandro Ghersi voorgoed dat hij niet zonodig FKA Twigs, Björk of Kanye West aan zijn zijde nodig heeft om persoonlijkheid uit te stralen. De sierlijke kleine klodders van Xen zijn veel meer dan alleen stijloefeningen in sounddesign, ze laten wel degelijk vlekken in de gehoorgang na. De nieuwe lichting is er stilaan, en Arca leidt het pak.

8. Edward – Into a better future

Het mooie aan de retromania-trend: 2014 bracht ‘Into a better future’ van Berlijnse producer Gilles Aiken op het Weimarse Giegling-label. Een houseplaat die krautrock, post-punk, hiphop, soul en ambient weet te integreren. Daarom de voorkeur op – evenzeer fabuleuze –  albums van Kassem Mosse, Moodymann en Theo Parrish.

9. Grouper – Ruins

Jaren geleden opgenomen in een afgelegen dorpje in Zuid-Portugal, hield Liz Harris haar (weliswaar weergaloze) trukendoos toe: Louter piano en natuurelementen begeleiden Harris’ stem. Haar meest intieme én beste plaat tot dusver.

10.Black Flower – Abyssinia afterlife

Het Duitste Trikont-label bracht eerder dit jaar de alleraardige compilatie “Beyond Addis: contemporary jazz & funk inspired by Ethiopian sounds from the 70’s” uit. Het had de ondertitel van ‘Abyssinia afterlife’ van Nathan Daems en de zijnen kunnen zijn. Voor hoofd én voeten.

Radio Scorpio website