Father John Misty vindt met ‘God’s favorite customer’ zijn balans terug

door Frederik Jacobs

Een jaartje geleden probeerde Father John Misty zich met ‘Pure comedy’ op te werpen als ironische wereldverbeteraar, maar verloor daarbij het muzikale uit het oog. Resultaat: een oersaaie plaat die het enkel van zijn teksten moest hebben. Met het persoonlijkere ‘God’s favorite customer’ lijkt de ex-drummer van Fleet Foxes opnieuw de juiste balans tussen arrogantie en nederigheid gevonden te hebben.

Meer dan ooit legt Joshua Tillman op zijn vierde langspeler ongegeneerd zijn gevoelens en zwakheden bloot in composities die net als op de eerste twee platen groots durven klinken – nu en dan met een kwinkslag. Zo heeft hij het op ludieke wijze over zijn psychologische problemen in ‘Mr. Tillman’ of hekelt hij zijn eigen (on)geloof in de werkelijk fenomenale titelsong. Nee, voor betweterige epistels is er geen plaats meer op ‘God’s favorite customer’. Integendeel: de manier waarop Misty op overgeacteerde wijze melodramatische proza à la Goethe verpakt in een plakkerige liefdesballad (‘Please don’t die’) doet denken aan ‘I love you, honeybear’ – Father John Misty op zijn best.

Met ‘Date night’ en ‘Disappointing diamonds’ trakteert Tillman ons op vermakelijke uitstapjes naar respectievelijk de rock ’n roll en sunshine pop van de sixties. Helaas: tot daar de variatie. Er is dan wel veel verbetering tegenover ‘Pure comedy’, maar nog steeds vervalt Father John Misty te gemakkelijk in doelloze pianoballads. ‘The palace’ en ‘The songwriter’ zijn gewoonweg saai – de knappe teksten verdienden eerder een hardcover dan deze inspiratieloze akkoorden. Voor muzikale innovatie hoef je dan ook niet meteen bij Mr. Tillman aan te kloppen: ‘Just dumb enough to try’ is bijvoorbeeld wel een knappe folksong, maar had evengoed van Midlake of John Grant kunnen zijn.

De grote troef van Father John Misty blijft zijn présence, die enkel in zijn stemgeluid al voelbaar is. Je hoeft geen honderd goeie songs te schrijven om de beste crooner van het moment te zijn – sorry, Alex Cameron en Alex Turner. We zijn al blij dat er, in tegenstelling tot de vorige plaat, toch iets of wat kleur én enkele heel sterke nummers terug te vinden zijn op ‘God’s favorite customer’. Tillman heeft op het juiste moment onze interesse weer weten aanwakkeren.

Father John Misty speelt volgend weekend op Best Kept Secret en staat 1 november in De Roma.