Header image

De beste 20 singer-songwriteralbums van 2022

door Jonas Vandenabeele

Bijna iedereen kan een pen en papier oppakken en wat tekst op noten zetten, maar de onderstaande twintig artiesten zijn de crème de la crème van wat singer-songwriters ons dit jaar te bieden hadden. Het is een bont allegaartje geworden waarbij er veel raakvlakken zijn met andere genres. Visuele vormgeving door Louis Van Keymeulen.

Beginnen doen we met een persoonlijke favoriet: Julia Jacklin. De Australische kwam dit jaar voor het eerst naar België om in Trix haar nieuwe plaat ‘Pre pleasure’ voor te stellen. Daar zit alles in wat we van haar verwachten, aanstekelijke songs met een persoonlijke insteek en hier en daar een kwinkslag. 

Een grote stijlsprong tussen nummer 19 en 18: van Father John Misty en het nog maar heel recent gereleasde ‘SOS’ van SZA. De eerste Belg in het lijstje is Maarten Devoldere met ‘Ha ha heartbreak’ onder zijn pseudoniem Warhaus. Op plaats 11 nog een Belg met nachtegaal Tamino die ons opnieuw verbaast met een prachtig en erg compleet album. Geen moeilijke tweede voor hem, want ‘Sahar’ krijgt iedereen stil.

De singer-songwriter-americana van Bonny Light Horseman en Kevin Morby vormt een mooi duo op plaats 12 en 13, uitgelezen albums voor wie languit wil luisteren terwijl hij droomt van Californië of de Amerikaanse Midwest. Op plaats 9 staat Cate Le Bon, een Welshe die in Californië woonde terwijl ze nummers schreef voor ‘Pompeii’, een plaat met een geheel – letterlijk en figuurlijk – eigen smoel.

Weyes Blood valt net buiten de top 3 en maakte met ‘And in the darkness, hearts aglow’ een ijzersterke opvolger voor het veelgeprezen ‘Titanic rising’ uit 2019. Mocht deze plaat iets vroeger op het jaar uitgekomen zijn, stond ze misschien zelfs nog hoger. Op plaats drie vinden we de Colombiaanse Lucrecia Dalt die met ‘¡Ay!’ dat leentjebuur speelt bij Latijns-Amerikaanse genres. Op de tweede plaats hebben Nilüfer Yanya die niet teleurstelt met haar tweede plaat getiteld ‘Painless’. Daarin verkent ze de dieptes en hoogtes van emotionele kwetsbaarheid met haar ongrijpbare stem. 

De hoofdvogel is dit jaar voor Alex G die een boontje heeft voor de dieren met ‘God save the animals’. De selfmade singer songwriter doet makkelijk lijken wat moeilijk is: eenvoudige sologitaarpartijen met zang verweven met elektronica. ‘God save the animals’ beschikt over een bedrieglijke lichtheid door de dertien kundig geschreven en geselecteerde prijsbeesten.

Bekijk hier de volledige lijst:

 1. Alex G – God save the animals
 2. Nilüfer Yanya – Painless
 3. Lucrecia Dalt – Ay
 4. Weyes Blood – And in the darkness, hearts aglow
 5. Ethel Cain – Preacher’s daughter
 6. Beth Orton – Weather alive
 7. Mabe Fratti – Se ve desde aqui
 8. Sudan Archives – Natural brown prom queen
 9. Cate Le Bon – Pompeii
 10. Steve Lacy – Gemini rights
 11. Tamino – Sahar
 12. Bonny Light Horseman – Rolling golden holy
 13. Kevin Morby – This is a photograph
 14. Maya Hawke – Moss
 15. Warhaus – Ha ha heartbreak
 16. Maxine Funke – Pieces of driftwood
 17. Jenny Hval – Classic objects
 18. SZA – SOS
 19. Father John Misty – Chloë and the next 20th century
 20. Julia Jacklin – Pre pleasure